Благоевград-БТ ще започне да изплаща дивиденти от 25 септември тази година, става ясно от съобщение на Българска фондова борса.

Припомняме, че общото събрание на акционерите на дружеството взе решение на 26 юни за разпределяне на брутен дивидент за 2005 г. в размер на 4.65 лв.

За акционери, чиито ценни книжа се водят по сметка на попечител, средствата ще бъдат преведени на Централния депозитар и същият ще разпредели плащанията по сметките на попечителите. Попечителите в срок от три работни дни от датата на получаване на сумите следва да преведат дължимия дивидент на клиентите.

За акционери физически лица, на които ценните книжа не се водят по сметка на попечител, изплащането на дивидентите ще се извършва във всички офиси в страната на Общинска банка АД срещу представяне на лична карта.

За акционери юридически лица, на които ценните книжа не се водят по сметка на попечител, дивидентът ще бъде изплатен въз основа на писмено искане, съдържащо наименование на юридическото лице, банка, банков код и банкова сметка и удостоверение за актуално съдебно състояние с нотариална заверка.

Плащането на дивидента на Булгартабак Холдинг АД, който е мажоритарен собственик с 85.24 на сто, може да се извърши на три равни месечни вноски.

Право за получаване на дивидент имат само тези акционери, които са сключили сделки за придобиване на акции на дружеството преди 6 юли.

Благоевград-БТ отчете одитирана печалба за 2005 г. в размер на 31.033 млн. лв. или почти двойно в сравнение с печалбата за 2004 г.

Цената на акциите на цигарената фабрика се движат около 75 лв. за бр.