441,5 млн. лв. укрити данъци и осигуровки разкриха инспекторите от НАП- София. Това показват резултатите от приключилите от началото на годината до края на април 1 797 ревизии, съобщиха от столичната дирекция на приходната агенция, цитирани от радио София, пише News.bg.

Над 80% от тях са приключили с допълнителни разкрития. Близо 353 млн. лв. е неначисления и невнесен данък върху добавената стойност. Освен скритото ДДС, ревизорите са установили и предотвратили опити за неправомерно теглене на 12 млн. лв. данъчен кредит.

Укрити са корпоративни данъци за повече от 55 млн. лв. Недекларираните и невнесени данъци върху доходите на физическите лица са в размер на 16 млн. лв. Ревизорите са засекли допълнително и над 4,5 млн. лв. невнесени осигуровки.

Най-често задължения се крият в бранша търговия на едро, показват ревизионните доклади на столичните инспектори. Проверени са 339 търговци от отрасъла, като сумата на начислените задължения е почти 150 млн. лв. Не са подминати и търговците на дребно. От приключилите 112 ревизии в този бранш инспекторите установили над 18,6 млн. лв. допълнителни задължения към хазната.

В друг от рисковите браншове - строителството, са приключили 288 ревизии. Предотвратени са щети за бюджета в размер на 117 млн. лв.

През първите четири месеца на годината обект на проверка са били още автомобилни превозвачи, фирми занимаващи се с производство и търговия с горива, туроператори, зърнопроизводители, предприятия за дърводобив и търговия с дървен материал. Най-големи са задълженията при лицата, занимаващи се с производство и търговия с горива. Средно по 850 хил. лв. се опитали да скрият проверените от този бранш.

Размерът на установените злоупотреби е тревожен. Затова, няма бранш, който да остане извън нашето полезрение, посочи Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП София, по повод приключилите ревизии.

И в никакъв случай не можем да гарантираме спокоен сън на онези, които заобикалят законите и ощетяват хазната, закани се той