По време на срещата между главния прокурор Борис Велчев и генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер са били обсъдени структурните проблеми в работата на прокуратурата, предаде Агенция "Фокус".

Пред журналисти Брюнер каза, че предмет на разговор са били конкретните стъпки за това какво може да бъде направено, за да се ускори процесът на подобряване на работата на разследващите органи. Според него резултатите от тази среща са много позитивни.

Брюнер и главният прокурор са говорили и за това какво може да бъде направено, за да се подпомогнат всички стъпки на разследването като се започне от обучението. „Много действия вече са били предприети. Мисля, че сме на прав път", каза генералният директор на ОЛАФ.

„Обсъдихме както структурните промени в работата на прокуратурата, така и необходимостта да се централизират делата по ОЛАФ, за да не се гледат едно по едно, а като част от организирана престъпна дейност", посочи от своя страна главният прокурор Борис Велчев.

Обсъждана е и възможността за ускоряване на разследването, както и подобряване на комуникацията с ОЛАФ. „Очевидно е, че ако сме имали трудности в комуникацията с ОЛАФ, то те са се дължали на нас. Ние трябва да комуникираме с ОЛАФ по нейните стандарти.

Мисля, че в последните месеци намерихме тази форма на комуникация и ще се стремим да я усъвършенстваме", подчерта Велчев.

Част от промените могат да бъдат по-често информиране на ОЛАФ по различните случаи и прокуратурата по-често да ползва помощта на ОЛАФ. По време на срещата са били споменати конкретни случаи - например случаят Николов-Стойков, но не са били дискутирани в детайли.

Припомняме, че в докладът на ОЛАФ за България една от основните критики бе върху съдебната система в страната. На заседание на Висшия съдебен съвет от 23 юли, главният прокурор Борис Велчев посочи, че има неверни твърдения в доклада на ОЛАФ като твърдението, че не е давана достатъчно информация на комисията „Кушлев".

Докладът на ЕК за напредъка на България също посочи като основен проблем пред страната липсата на координация между институциите, както и слаба активност на съдебната ни система.

„Налице са сериозни недостатъци в нивото на сътрудничеството и координацията между различните органи, ангажирани с тези въпроси... Върховната касационна прокуратура изглежда не е в състояние да предаде доказателство на Държавен фонд „Земеделие", така че той да може да започне процедурите за финансово възстановяване", пише в доклада.