Бразилският производител на стомана CSN предложи да купи англо - холандския си конкурент Corus Group за 4.9 млрд. паунда ($9.6 млрд.), предава днес Reuters. Офертата е в налични пари и надвишава обявеното няколко часа по-рано предложение от индийската Tata Steel.

Companhia Siderurgica Nacional заяви в понеделник, че ще плати 515 пенса за всяка акция на Corus, биейки офертата на Tata от 500 пенса за акция.

Акциите на Corus се покачиха с още 5% до нов връх от 527 пенса в надеждата битката да надмине дори и тези високи стойности. „Понеже увеличението на цената не е голямо, не може да се смята, че предложението на бразилската страна е вятърничаво", казва анализатор. Много е вероятно Tata да излезе от играта за Corus.

Tata Steel започна наддаването при оферта от 455 пенса за акция. В момента те преразглеждат позицията си. Акциите на Tata Steel паднаха с 4.9% с оглед вероятността с офертата си Tata да надхвърля възможностите си.

Поглъщане на Corus независимо дали от CSN или от Tata Steel ще създаде петия в света производител на стомана и ще бъде поредното в индустрия, която напоследък усилено се консолидира с оглед получаване на глобален достъп до пазари и суровини и икономии от мащаба.

По-рано през годината холандската Mittal Steel купи люксембургската Arcelor и така се създаде най-големия в света производител на стомана, Mittal Arcelor.

Според анализатори, CSN има преимущество за осъществяване на сделката, защото чрез придобиването може да си спести значителни разходи. Става дума за възможността бразилската компания да изнася медната си руда в мощностите на Corus в Европа за преработка.

Офертата на CSN оценява Corus на близо 12-кратни годишни приходи, според оценките на Ройтерс. За сравнение, акциите на Arcelor Mittal сега дават 7 кратния размер на оценката за приходите за 2007 г.

"Целта ни е да увеличим стойността на нашата метална руда чрез Corus, трансформирайки рудата в ефективни откъм разходи, висококачествени стоманени продукти, използвайки преимуществата на Corus в инженеринговия потенциал и отличната платформа за европейска дистрибуция", е казал главата на CSN Бенджамин Стайнбруш.

Според CSN, годишните икономии от сделката към 2009 ще бъдат около $300 млн. преди данъците. Освен това бразилците възнамеряват да вложат 138 млн. паунда в една от пенсионните схеми на Corus и да увеличат вносния дял в друга до март 2009. Източници, близки на концерна, казват, че от компанията са загрижени за размера на потенциално обединения пенсионен фонд на Corus и CSN.

CSN заяви, че ще финансира сделката с 4.35 млрд. паунда кредит от Barclays и Goldman Sachs.