Българските винопроизводители вече трети месец не могат да изнасят своя продукция за Русия заради спорове между данъчните и митническите власти там относно вносните мита, пише русенският в. "Утро".

Двете ведомства не могат да се разберат дали трапезното вино е натурално и по каква тарифна ставка трябва да се облага. Според данъчните ставката трябва да е 2.2 рубли за литър. Митниците обаче начисляват 15.8 рубли, което на практика прави родните вина непродаваеми.

"Недоразумението между ведомствата идва оттам, че руският държавен стандарт ГОСТ Р 52523 от 2006 г. не дава точно определение на натурални вина. В цяла Европа трапезните вина са натурални, след като отговорят на определени критерии и това е записано в законодателствата на държавите винопроизводителки.

От края на януари обаче руските митници твърдят пред вносителите, че трапезните вина не са натурални и ще се облагат с по - висока ставка. Започнахме да връщаме цели партиди от границата, тъй като продукцията ни става непродаваема. За да не търпим загуби, износителите временно спряха доставките за Русия", обяснява директорът на "Винпром Русе" Наталия Казакова.

Опасенията на целия бизнес са сериозни особено след акто през последните две години руският пазар се отвори и почти 70 на сто от целия винен експорт на България се реализира там.

В Средата на февруари Департаментът по данъчно - тарифната политика излиза със становище, че сухите и полусладките и сладките вина трябва да се обмитяват по 2.20 рубли за литър.

Почти 90 на сто от изнасяните български вина са сухи. Руските митници обаче не приемат тълкуването на данъчните, защото било дадено в отговор на запитване от компания и не е обнародвано като официално становище на департамента.

Като арбитър в спора се е намесил и вицепремиерът на Русия Александър Жуков, който е дал срок на двете ведомства да излязат с единно определение за натуралните вина.