Млади борови дръвчета вече растат по хълмовете в района на Челопеч, което е част от социално отговорния проект на компанията Dundee Precious Metals към България.

Канадската минна компания е включила програма по почистване и залесяване в инвестиционния си план от $175 млн., с което ще трябва да се модернизира и разшири производството на най-голямата златна мина на Балканите.

Лорънс Марсланд, който е изпълнителен директор на мините в Челопеч е заявил, че износът на златен концентрат се е удвоил до 1 млн. тона годишно, като вече компанията е излязла на печалба.

Следващата стъпка от плана на Dundee е да построи преработващ завод, който да отделя ценните метали злато и мед от скалната маса. За съжаление, както често се случва в България, грандиозните планове биват изправени пред сериозни затруднения.

Компанията Dundee е листвана на фондовата борса в Торонто, а българското правителство й даде статут „инвеститор първи клас". Директорът на българската агенция за инвестиции Стоян Сталев е заявил, че компаниите с такава държавна оценка, могат да се възползват от ускорената процедура по получаване на лицензи и разрешения.

За съжаление, воденото от социалисти управление в България, забавя вече девети месец разрешението за проекта на канадския инвеститор в Челопеч. Все още се чака разрешение от природозащитните органи, което трябва да бъде подписано от министър Джевдет Чакъров, който е начело на Министерството на околната среда и водите.

Dundee не е единствения чужд инвеститор, с който българското правителство се отнася така. Още поне десетина компании с проекти на стойност над $2 млрд. имат подобни проблеми, споделят от Българска асоциация на работодателите и индустриалци.

Членството на България в ЕС едва не беше отложено заради невъзможността на правителството да се справи с корупцията и организираната престъпност. Европейската комисия определи защитни мерки на България, които може да продължат да действат и през следващата година, ако не се забележи прогрес.

Междувременно преките чужди инвестиции в страната се очаква да надхвърлят $2 млрд. за трета поредна година, дори и след като инвеститорите продължават да се оплакват от административната тромавост на българската бюрокрация и правосъдна система.

Българската политическа партия „Движение за права и свободи", която е изградена от етнически турци и управлява няколко министерства, сред които е и Министерството на екологията, се посочва най-често от чуждите инвеститори като проблем пред развитието на бизнеса в България. Не отдавна, лидерът на партията Ахмед Доган, обяви публично, че партията му е в близки отношения с различни „кръгове от фирми".

Евдокия Манева, бившият екологичен министър е заявила в пленарна зала, че в момента в МОСВ се задържат около 400 разрешителни, което е сигурен знак за корупция.

В интервю за Financial Times, министър Чакъров е определил канадската компания Dundee като „отличен инвеститор", но МОСВ трябва да вземе в предвид и подадените искове от жители на Челопеч, които се притесняват за екологичната обстановка в населеното им място. „Искаме доволни инвеститори, но също така трябва да защитаваме интересите и на собствените си граждани", са били думите на министър Чакъров.

Минодобивът продължава да е един от най-политически чувствителните сектори, заради лошото му управление по време на комунистическата ера на България. През 1990 г., демократично избраното правителство на страната, замрази добивът на мед от Челопеч заради прекалено високите стойности на арсен в околната среда. Тогава мините в Челопеч станаха печално известни с нарушаването на всякакви екологични норми.

Dundee е най-големият работодател в региона, като в момента дава прехрана на 900 души. Канадската компания следва всички международни стандарти за опазване на околната среда, които включват пълна рекултивация на земята и реките в района, спонсориране на училището в Челопеч и финансиране на редица социални програми в целия регион.

Алекси Кесяков, който е кмет на Челопеч е споделил: „Компанията направи много позитивни промени в нашия район. Все повече хора започнаха да прииждат от други населени места да търсят работа в мините, защото виждат, че градчето ни прогресира бързо".

Dundee вече са решили да построят предприятието си за добив на злато извън България. В момента само няколко международни завода приемат концентрата от Челопеч заради прекомерната концентрация на арсен. В близко бъдеще обаче, няма да има кой да преработва суровината. От Dundee са заявили, че не могат да чакат да се случи най-страшното и затова бързат с построяването на завода, но извън България, заради тежката бюрокрация и непрофесионално отношение на правителствените органи.