BBC:

Членството на България и Румъния в ЕС потвърдено, но със стриктни условия.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо каза, че двете страни са постигнали достатъчен прогрес, за да се присъединят към ЕС.

Те обаче ще бъдат проверявани за прогреса им в борбата с организираната престъпност, корупцията и постигането на безопасност на храните, както и усвояването на парите от еврофондовете.

Наблюдателите обаче отбелязват, че условията за приемането на двете държави сега са много по-безкомпромисни, отколкото за страните от предишния етап от разширението на Евросъюза.

След този етап, едва половината от депутатите в европарламента  са "за" по-нататъшно разширяване  и предупреждават, че трябва да се гледа особено внимателно на действията с Турция, като потенциален член.

Rеuters:

България и Румъния получиха зелена светлина за присъединяването си към ЕС от Януари, но съпътствани от безкомпромисни условия, за да не се отложи членството им с една година.

В препоръките, които прие при последното разширяване на ЕС за няколко години напред, Европейската комисия изисква от двете страни да довършат реформите, за осигуряване на по-добър стандарт, при осигурена пълна подкрепа на съюза.

Присъединяването на България и Румъния е историческо, с което завърша петото разширяване на ЕС.

Лидерите на ЕС трябва да потвърдят препоръките на Европейската комисия през октомври, но решението вече е взето и не подлежи на промяна.

Франция, Германия, Дания и Белгия предстои да ратифицират договора по присъединяването, но това няма да се окаже пречка за финализирането на процеса.

Това ще бъде втората вълна  на разширяване към екс комунистическа Източна Европа, виждайки черноморските съседи в зоната на стабилност и просперитет, с тласък на техните бързоразвиващи се икономики.

Итар Тасс

Европарламентът днес обяви официално на сесията си в Страсбург, че Румъния и България ще се присъединят към ЕС от януари 2007 г.

По мнението на политическите наблюдатели в Страсбург, след приема на тези две страни, ЕС възнамерява да затвори вратите за други членове за предстоящите  няколко години.

Тези години са необходими за преодоляване на разликите и кризата в съюза и консултациите по предстоящото развитие.

"Би било неразумно да продължим да приемаме и по-нататък други членове в ЕС, при положение, че още не сме урегулирали организационните и институционални проблеми в съюза", каза президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу.

По мнение на политолозите, в ЕК съществува становище, че няма смисъл от по-нататъшно разширение на ЕС, докато не се реши въпросът с единната европейска конституция, която вече беше отхвърлена с референдуми във Франция и Холандия.

CNN:

Румъния и България могат да бъдат приети  като пълноправни членове на ЕС  от януари 2007.

ЕС официално обяви в доклад препоръките на 25-те правителства, че те приемат в блок двете по-бедни Балкански държави.

Европейската комисия заяви, че двете държави са постигнали достатъчен напредък, за да бъдат приети.

Но също така ЕК отбеляза, че голяма част от икономическата помощ трябва да бъде под въпрос, докато не се извършат реформите в сферата на правосъдието и вътрешните работи, също в безопасността на храните и субсидирането.

Решението да бъдат приети двете съседни държави увеличава броя на страните в ЕС на 27, но поставя съмнения към по-нататъшното разширяване на съюза в следващите години, що се отнася до Турция и Хърватска.

България и Румъния ще трябва да правят регулярни доклади за прогреса на техните реформи към Брюксел. Първият доклад ще е на 31 март 2007 г.

Прането на пари и сериозната престъпност са характерни за България, чиято мудна правосъдна система беше критикувана от ЕС. Румъния трябва да вземе сериозни антикорупционни мерки, препоръчва ЕК.

В частност България беше принудена да промени своята конституция, за да гарантира независимост и отговорност на своята правосъдна система