Работодателите за пореден път се оплакаха от това, че синдикатите в комбина с изпълнителната власт извиват ръцете на бизнеса.

Българската стопанска камара свика пресконференция, за да предложи пакет от 28 мерки и промени в трудовото и осигурителното законодателство. Работодателската организация е силно притеснена от последните данни за безработицата у нас, а именно 13.1 % регистрирана официално незаетост в страната.

Именно високият процент на безработицата и липсата на инвестиции заемат челните места в класацията на проблемите пред българската икономика.

"Работодателите са подложени на много сериозен натиск от страна на синдикатите и изпълнителната власт", заяви председателят на БСК Божидар Данев и обърна внимание, че точно заради това бизнесът няма доверие да инвестира, страх го е да разкрива нови работни места, а причина за това е и честите и бързи промени в законодателството. "Всяка година става все по-трудно да се прави в България бизнес", смятат още от БСК.

Данев изброи няколко направени крачки от страна на държавата през последните години, които са върнали назад работодателите и са им пречка. Едно от тези действия, което е било изненада и зад гърба на българския работодател, е възстановяването на платения данък от всички, които са на минимална работна заплата една календарна година.

"Всичко това ще доведе до увеличение на броя на заетите с минимална работна заплата", отбеляза още Божидар Данев и прогнозира, че през следващата 2015-а година поне с 10 % ще се увеличи броят на заетите на минимална заплата, а целта е криене на доходи.

От БСК се оплакаха още за правото на пенсионираните работници да избират дали да останат на работното си място, тъй като така няма място за младите хора.

Председателят на работодателската организация говори и за работещите, които получават обезщетения за инвалидност, като представи данни, че в началото на 90-те години у нас е имало 300 000 инвалидизирани при 9 млн. население, а сега имаме 700 000 инвалидизирани при 7 ,5 млн. население. "Всичко това тежи на работодателите", отсече Данев.

Една от предложените мерки, която се откроява значително, е предложението да се намали 20-дневния платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в майчинство.

Мотивът им за тази мярка е, че когото се върне на работа, майката има платен от работодателите и останалите работници 20-дневен отпуск, който я деквалифицира допълнително.

У нас да може да се постъпи по-млад на работа, искат още от БСК. В момента официално работа може да започне 16-годишен младеж и то с няколко разрешения. "Нашите деца раждат на 13 години, а на 15 не могат да започнат работа", подчерта Данев.

БСК призна, че сега има повече чуваемост с правителството на Пламен Орешарски, но се надява и предложените мерки да бъдат разгледани. Те вече са изпратени до вицепремиера Зинаида Златанова, министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и до ресорните парламентарни комисии.