През настоящата 2015 г. ще работим до 2-ри май за да си платим данъците към държавата. Образно казано това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Тази своебразна дата се изчислява всяка година от Института за пазарна икононимика и през миналата година тя бе с 2 дни по-рано - 30 април

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите, съвсем не достига за да бъдат покрити държавните харчове. Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 13-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015. За 2014 г. първоначалните данни опказваха, че тези дни ще бъдат едва 5.

Още по темата можете да намерите тук