С цели 30% само за последната година се е увеличил броят на децата, които са избрали да заминат в чужбина, за да завършат там средното си образование. Това стана ясно от организаторите на европейското изложение „Отворени врати за средно образование", което ще се проведе на 22 октомври в столичния хотел „Радисън", съобщи News.bg.

Броят на момичетата и момчетата, които решават да заминат почти се изравнява, като те са основно на 14 и 16-годишна възраст, което съвпада с двете степени на образование в английската система.

Експертите смятат, че елитните пансионарни учебни заведения правят своя подбор много преди кандидатите да се явят на изпитите. От кандидатите се иска да покажат много повече от академичните си способности по време на изпитите, за което е необходима по-сериозна подготовка.

София Желязкова, която е директор на първото английско училище в България, функциониращо по английската образователна система, посочи, че такива училища са общо 9 хил. в света в над 160 държави. Тя посочи, че според последни изследвания на невролози, трябва да се развиват едновременно всички видове запаметяване. По думите на Желязкова, учителите имат за цел да развиват способностите на всеки един ученик индивидуално.