"Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз" е заглавиe от в. "Труд"
Дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС, по данни на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки.
Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро.
Това е с 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро. Заради по-високи данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото в България.
Прочети още от в. "Труд"

"Чиновниците поскъпват", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Бюджет 2015 имаше три приоритета според финансовия министър: стабилност, усвояване на еврофондове и свиване на разходите за държавните чиновници. И ако първото по-скоро е факт, за второто се правят някакви усилия, третата цел е пълен провал. Заложеното число беше 10% по-ниски разходи за възнаграждения в администрацията. Към средата на годината задачата не само не е изпълнена, но и числото леко е нараснало.
Към края на първото полугодие заплатите, допълнителните възнаграждения и осигуровките на чиновниците са стрували на бюджета 1.663 млрд. лв. Спрямо същия период на 2014 г. този вид разходи не само не намаляват, но дори са нараснали с близо 10 млн. лв. Числото на пръв поглед не изглежда голямо, но се вижда, че през последните три месеца то постоянно расте.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Суперзимата ни заобикаля", четем на първа страница на в. „24 часа"
Ел Ниньо носи мощни бедствия и в Америка. У нас - всичко в нормата.
Суперзима в Северна Европа прогнозираха учени от НАСА заради високата активност на Ел Ниньо. За България няма такива данни, напротив - всичко трябва да е в нормата, обясни синоптикът Симеон Матев. Често когато в тази част на континента е много студено, у нас е топло, добави той.
Прочети още от в. „24 часа"

"Средната сума за втора пенсия мина 2000 лв." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Малко над 2072 лв. е средната сума по индивидуалните партиди на хората, осигурени в универсален пенсионен фонд. От края на миналата година тя е нараснала със средно 32 лв. Частните фондове управляват активи за над 8.7 млрд. лв. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор за дейността на дружествата за допълнително осигуряване. Всеки месец по 5% от вноската за пенсия на родените след 1959 г. отиват в универсален пенсионен фонд.

Натрупаното по индивидуалните партиди варира значително между фондовете, освен това от изчисленията са изключени кухите партиди, по които не се правят вноски. Така в някои от фондовете средната натрупана втора пенсия е 2448 лв., а в други наполовина на средното - 1047 лв. Натрупаните суми зависят от това на какви пари се осигуряват хората, както и продължителността на внасяне на осигуровки, дали има прекъсване и др.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Василев, Командира и ко на опашка за пари от КТБ" четем на първа страница във в. "Монитор"
Забегналият в чужбина банкер Цветан Василев и ортакът му Иван Костов доказаха, че наглостта няма граници. Мажоритарният собственик на КТБ се е вписал като кредитор на източената от самия него банка заедно с абсолютно цялата си фамилия и част от свързаните с него фирми. Подобно е положението и с Командира, близки до когото фирми също са в списъка. А също и лице на име Елена Григорова Костова. Именно така се казва и половинката на бившия премиер.
Това става ясно от списъка на приетите от синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев вземания, който вчера бе депозиран в Агенцията по вписванията и публикуван в Търговския регистър. В листата на чакащите пари от фалирания трезор са общо 8000 фирми и вложители в банката. Това са физическите и юридическите лица, които са държали на депозит суми над гарантираните по закон 196 000 лева или такива, чиито влогове не са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като са били с преференциални лихви.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Дервишкият танц на баланса между гражданите и мафията", пише в. "Капитал Daily"
Преди месеци доста народ писахме, че през 2015 г. премиерът Борисов ще трябва да направи екзистенциален избор: с олигархичната шайка ("мафията") срещу гражданите или с гражданите срещу мафията. Това е основният каньон, разделящ българската политическа арена от години.
Бойко Борисов избра и двете алтернативи едновременно - онова, което колегата Огнян Минчев нарече "двете коалиции". Едната с Реформаторския блок (РБ) - за пред гражданите и съюзнициге им в напредналия свят, другата с ДПС - за пред мафията. Така и гражданите, и мафията са успокоени.
Колко дълго обаче може да продължи това положение, в което Борисов със способността да се върти като един същински дервиш ще може да съчетава несъчетаемото: да е приятел хем с гражданите, хем с мафията?
Прочети още от в " Капитал Daily"

„3 млрд. лв. по старите еврофондове трябва да се усвоят за 4 месеца", пише в. "Сега"
Администрациите, които управляват оперативни програми, ще трябва да работят ударно през настъпващите месеци, за да не загубят средства за стария програмен период. До края на годината по оперативните програми следва да се разплатят близо 2 млрд. лв. от ЕС, други 1 млрд. лв. чакат да бъдат усвоени по програмата за селските райони. Крайните срокове по отделни мерки вече настъпват, като най-напрегнат е графикът в земеделието. Това става ясно от отговор на екипа на вицепремиера Томислав Дончев за реда за приключване на стария програмен период.

По данни на МФ по оперативните програми към края на юли са разплатени 5.67 млрд. евро от общо 6.6 млрд. евро финансиране, без националния принос, тоест остава да бъдат разплатени близо 941 млн. евро. За сравнение от началото на годината до юли, т.е. за 7 месеца, са разплатени 576 млн. евро.
Прочети още от в. "Сега"

"Емигрантите вкараха 431,5 млн. евро в страната" пише в. „Труд"
431,5 млн. евро са превели българите, които работят в чужбина, на близките и роднините си у нас през първата половина на годината, показват данните на БНБ. Почти същата е била сумата, изпратена от гурбетчии през същия период на 2014 г. - 430,8 млн. евро.
Според експерти реалният размер на средствата, които българите в чужбина носят, е много по-голям. Причината е, че статистиката на БНБ отчита само трансферите през банките и компаниите за парични преводи, не и внасяните суми кеш.
Само през юни емигрантите са превели на близките си в България 72,9 млн. евро. Най-силен е бил май, когато трансферите са достигнали 82,7 млн. евро. Най-малко средства са били изпратени през януари - 61 млн. евро.
Прочети още от в. „Труд"

"Тайни клиенти дебнат „копърките" по курортите", четем във в. "Монитор"
Масови нарушения на такситата по морето са установили проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които стартираха в началото на активния летен сезон. Досега са съставени десетки акта на стойност от 200 до 500 лв., съобщават от агенцията и уточняват, че проверките продължават по цялото Черноморие.
Повече от месец инспектори на регионалното представителството на агенцията и представители на автомобилна администрация във Варна са правили проверки на такситата, които се движат между летище Варна и курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена". За да установят какво е реалното качество на услугата, на държавните служители се е наложило да се представят за клиенти. Проверката е направена по самосезиране след публикация в немския в. "Билд", чийто репортер посети преди време морската ни столица и при направен от него експеримент се наложи да плати между 49 и 245 лева за пътуване от аеропорта до хотел в "Златни пясъци".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Заплатите ускоряват ръста си", пише в. „24 часа"
Ако през последните 4 г. растяха с по 6-7%, сега стигат увеличение с близо 8 на сто
Брутните заплати на наетите в българската икономика ускоряват своя растеж тази година. Това показват данните на националната статистика за заплатите за първите две тримесечия на годината. Докато през последните 4 години заплатите растяха с по 6-7% на година, тази година ръстът им достига близо 8% на годишна база. Има няколко причини зад това ускорение.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Застрахователи плащат $1,5 млрд. за Тянцзин", пише в. "Стандарт"
Двете експлозии, които разтърсиха китайския град Тянцзин и при които загинаха повече от 100 души, могат да донесат загуби от застраховки в размер на между 1 и 1.5 млрд. долара. Това съобщават анализатори на финансовата компания Credit Suisse, цитирани от Ройтерс. Международни застрахователни компании съобщиха, че са получили искания за обезщетения от засегнати от взривовете, но все още не могат да представят точната сума на потенциалните си загуби. Китайски застрахователи също очакват да бъдат засегнати. "Все още е много рано да определим загубите от застраховки.
Първоначалната загуба от застраховки е на стойност между 1 и 1.5 млрд. долара, като голям брой компании са засегнати", каза анализаторът Ариан ван Веен, който се позовава на съобщения в китайските медии. Междувременно около 200 души, чиито жилища са пострадали от огромните експлозии, се събраха на протест с искане за обезщетения от правителството.
Прочети още от в. "Стандарт"