От три до осем години затвор за бракониерство предлагат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), съобщи на пресконференция днес нейният изпълнителният директор Явор Недев.

Съвместно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов те обявиха напредъка по изпълнението на ОП "Рибарство" и намеренията си в най-скоро време да внесат промени в Наказателния кодекс, за да бъде инкриминирано бракониерството у нас да бъде инкриминирано.

В средиземноморските държави при особено големи размери на улов за бракониерите се предвижда затвор от три до осем години и глоби, каза Явор Недев.

У нас предложението е за количество от над 200 кг незаконно уловена риба да се прилага също ефективна присъда от три до осем години, глоба между 5 хил. и 15 хил. лева и конфискация на улова и лодката на нарушителя.

Благодарение усилията на новия екип на агенцията се надявам 4-годишното изоставане на програма "Рибарство" да бъде наваксано и отношението на Европейската комисия към България променено, каза министър Найденов.

Той отбеляза още, че тези усилия са довели до това да имаме първите четирима осъдени у нас за бракониерство и стотици километри изгорени и унищожени мрежи.

"Макар и в условията на финансов недоимък, тези хора имат подкрепата на ръководството на агенцията и лично моята подкрепа в борбата си с многобройната армия бракониери", посочи Мирослав Найденов.