Страните от ЕС са гласували в понеделник в полза на тестването на дълго-зърнестия ориз, внесен от САЩ.

Европейската комисия взе решение за нови правила, които ще влязат в сила след няколко дни, според които от всичките доставки на дългозърнест ориз идващ от САЩ трябва да бъдат вземани проби и оризът да бъде тестван във входните пунктове на ЕС, преди да бъде разпределян и продаван. ЕС трябва да въведе собствени тестващи програми, тъй като не е постигнато споразумение с американската страна относно методите за проверка.

Разходите за тестовете ще се покриват от износителите. Ще бъде търсен и оризът от сорта LL Rice 62, който също така е генно модифициран, няма разрешение за продажба в ЕС и е открит във Франция.

Тези мерки идват четири седмици след като бе открит генно-модифициран ориз от сорта Liberty Link Rice 601 в корабните доставки от САЩ във Франция, нелегалeн без сертификат за годност на европейския пазар.

Държавният секретар по земеделие на САЩ е изпратил на 18.08.2006 г. в Европейската комисия информация за наличие на следи от генетично модифициран ориз "LL RICE 601" в проби от ориз, реколта 2005 г., предлаган в търговската мрежа в САЩ.

Страните от ЕС купуват ориз от САЩ на стойност $90 млн. всяка година.

Позицията на ЕС е породена от загриженост за здравето и чистотата на околната среда. ЕС позволява продажбата само на такива ГМО, които са преминали тестове и признати за годни за европейските пазари. Въпреки, че ЕС настоява американските доставки на генно-модифициран ориз да бъдат върнати обратно, LL 601 няма непосредствени рискове за здравето на хора и животни. Но независимо дали оризът може да се яде или не, той не може да се продава, защото не е оценен и одобрен от законодателството на ЕС, е становището на Комисията.

Информирана от Гринпийс, Екогласност България алармира още на 24.08.2006 г. за незабавно въвеждане в България на проверки на вноса на ориз от САЩ.

Повече от две седмици след това пристига писмо от Министерския съвет, че ще се извършат проверки и вземане на проби от посочените в решението храни, които са вече пуснати на пазара, с цел проверка за наличие на генетично модифициран ориз "LL RICE 601". Министерството на здравеопазването било подготвило проект на Заповед, с която се въвеждат изискванията на Решението за временни мерки на ЕС.

Съгласно Заповедта на ЕС, всички пратки от тези продукти се допускат на територията на Общността, само ако са придружени от протокол за изпитване за наличие на генетично модифициран ориз "LL RICE 601" по валидиран метод в акредитирана лаборатория. При липса на такъв протокол, операторът, отговорен за първото пускане на продукта на пазара, следва да осигури изпитването на продуктите.

На практика, повече от един месец и половина след сигналите от САЩ и от ЕС, в България нищо не е проверено. Нещата скоро разбира се ще се променят. Имаше нужда да се раздуха скандал на междуконтинентално ниво, за да се досети евентуално администрацията, че здравето на българските потребители струва нещо.