Тази седмица доларът е рекордно нисък спрямо евро, но за много валутни наблюдатели по-важната история бе спадът в курса на американските пари спрямо йената, пише CNN Money.

Това е така, тъй като силен ръст на йената може да има ужасни последици за милиони инвеститори по света. В сряда например йената бе на едномесечeн връх от 120.96 и възникнаха опасения, че засилването на японската валута може да унищожи милиарди долари стойност заради евтините кредити в йени.

За двете сесии в началото на отминаващата седмица йената поскъпна с 2%, което най-значимото поскъпване от края на февруари, когато за две седмици японската валута качи 4.5%.

След това валутата върна малко от печалбите си спрямо долара и в петък се търгуваше на 122.05 в Ню Йорк. А за цялата година доларът все още е с 3% повишение спрямо йената.

Но скокът от тази седмица още държи влажно на валутните трейдъри и анализатори. От години инвеститорите теглят заеми по супер - ниските японски лихви и продават йени, за да купуват инвестиции в лихвоносни валути - както Уол Стрийт казва, „кери трейд на йени".

Едно голямо и устойчиво поскъпване на йената може да застраши кери трейда. Анализатор казва: „Йената е валута за фондиране. Когато тя прави рали, то плащанията по кредитите в йени стават по-скъпи, дори и лихвените нива да са ниски".

Трейдърите отдават скока на йената спрямо долара тази седмица на проблемите във вторичния ипотечен пазар в САЩ, който кара някои инвеститори да търсят по-сигурно място за техните активи - и да излязат от кери трейда на йени.

„Кери трейдът понесе загуби по-рано през седмицата, когато кредитните пазари в САЩ полудяха за момент и книжата се катурнаха", казва водещ валутен стратег от Ню Йорк.

Този ефект бе с кратък живот, когато акциите се стабилизираха и бичите инвеститори изпратиха Dow и S&P 500 в четвъртък на нови висоти.

Разбира се, не само условията в САЩ въздействат на движенията на йената спрямо долара. По-силният икономически ръст в Япония също може да подкрепя йената в дългосрочен период още повече.

БВП на Япония - най-широк измерител за икономическата активност в страната, за първото тримесечие расте с 3.3% на годишна база, което повишава очакванията за вдигане на лихвите. По-високите лихви ще направят Япония по-подходяща за инвестиции и ще повдигнат духа на йената.

Преди година лихвите в Япония бяха почти нула, а сега са 0.5%, като има широко очакване, че следващия месец Bank of Japan ще ги повиши. За сравнение, Федералният резерв на САЩ се очаква да държи лихвите без изменение още известно време, както всъщност Фед прави от цяла година.

С подобен добър ръст и покачващи се лихви японските инвеститори на дребно могат да увеличат доверието си в икономиката на страната и да решат да обърнат спестяванията си в чужбина в местни ценни книжа.

Това ще подкрепи йената и ще отнеме подкрепата за кери трейда. Не само хедж фондовете теглят кредити в йени и използват парите от продажбата на йени да инвестират в чужбина - средният, всекидневният японец също инвестира парите си в чуждестранни бонове и други активи.

Голямото притеснение е, че ако всеки бързо се откаже от кери трейда, ще се забави приливната и отливна пулсация на пари, която помага на рекордния бум в изкупувания от частни инвестиционни фондове и вдига акциите нагоре навсякъде по света.

Но подобно освобождаване - ако такова се случи - задължително ще е свързано с резки и бързи движения на пазарите.

„Мисля, че е трудно да се направи твърдо изказване какво ще стане в бъдеще с кери трейда", казва главният глобален икономист на UBS в Лондон. „Тъй като кери трейда включва инвеститори на дребно, това не е бърза търговия, която се променя за седмица".

Така че дори и доларът да е на вечно дъно спрямо евро, движенията му спрямо йената може би изискват по-близко внимание.