Доларът продължава низходящото си движение и във вторник, след появилите се очаквания за скорошно увеличаване на лихвеното ниво от Австралийската централна банка, довело до натиск в кросовете с високодоходни валути. Китайския юан ускори покачването си след като се заговори за увеличаване на лихвите в азиатската страна, заради рекордно силната инфлация през януари.

Австралийският долар достигна тримесечен връх спрямо американската валута, заради спекулациите свързани с продължаването на рестриктивната лихвена политика. Припомняме, че в началото на месеца, централната банка на Австралия вдигна лихвеното ниво с 25 базисни пункта. Това автоматично води до рязко увеличаване на „carry-trade" практиките, при които се използват нисколихвени йени за покупка на по-високодоходни валути и активи като австралийски и новозеландски долар.

Йената преживя изключително волатилна сесия, тъй като към края на деня успя да поскъпне в унисон с растящата стойност на китайския юан. Японските пари играят ролята на валута заместител на нисколиквидния юан, въпреки че в последно време двете валути почти изгубиха корелацията си.  

Доларът изгуби 0.3% до 107.80 йени, след достигнатия едномесечен връх на 108.62 йени миналата седмица. Към еврото, доларът се котира в близост до двуседмичния си рекорд на $1.4715.

Слабостта на долара подкрепи еврото, което като че ли се съвзе след появилите се опасения в началото на месеца за възможно първо лихвено съкращение от ЕЦБ. Еврото успя да поскъпне към повечето световни валути, но прогнозите за икономическо забавяне и растяща инфлация в Еврозоната, за сега не позволяват нова атака на вечния рекорд от $1.4968. Доларът губи от прогнозите за готвеното ново лихвено съкращение от ФЕД през март, след като Бернанке и колегите му смъкнаха лихвата с 2.25 процентни пункта до 3.00% само за едно тримесечие.