Ако днес всички фотоволтаични и вятърни електроцентрали решат да прекратят подаването на произвежданата от тях електроенергия към мрежата, това по никакъв начин няма да се отрази върху сигурността на енергийната система и върху нормалното снабдяване с електроенергия.

Така председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев отговори на заплахите, които ВЕИ секторът отправи във връзка с наложената от енергийния регулатор такса за достъп до електроенергийната система на страната.

Относно друго намерение на ВЕИ производителите, а именно - да не плащат наложената им такса за достъп, Семерджиев заяви, че ако това се случи, електроразпределителните дружества, ще трябва да изключат тези инсталации от мрежата.

Председателят на ДКЕВР заяви, че представители на Световната банка са поискали среща с енергийния регулатор, която се е провела и комисарите са запознали финансистите с мотивите им за налагане на такава такса. По думите на Семерджиев Световната банка е разбрала защо тази такса е била наложена.

Ангел Семерджиев заяви, че в бъдеще, когато НЕК реши да предприеме големи инвестиции като АЕЦ „Белене" и „Цанков камък", това трябва да става чрез отделяне на проектни компании, които да се занимават с конкретните начинания. По този начин НЕК и обществото няма да станат заложници при евентуален неуспех на един или друг отделен проект.

Семерджиев още веднъж посочи, че когато се определяли цената на електричеството, не са отчели загубите, които НЕК реализира по проектите „Белене" и „Цанков камък". От думите му стана ясно, че ако ДКЕВР беше взела предвид тези загуби, (което по закон няма право да прави, но все пак) - цената на електроенергията щеше да бъде още по-висока.