Тютюнопроизводителите не успяха да се разберат помежду си как да бъдат разпределени 116 млн. лв. национални доплащания за реколта 2009 г. Преговорите помежду им продължиха цял месец. Не са изключени и протести.

Председателят на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков обясни, че решението за разпределението на средствата ще бъде взето от Управителния съвет на фонд „Тютюн", информира агенция „Фокус".

Първоначалното решение на фонд „Тютюн" беше средствата да бъдат разпределени по 3.20 лв. за кг тютюн за сорта „Басми", 2.08 лв. за „Каба Кулак", и по 1.30 лв. за кг за „Вирджиния" и „Бърлей".

Консенсус между различните сортове групи няма как да бъде постигнат, коментира Кичуков. По време на преговорите производителите на сорта „Басми" не са пожелали да отстъпят от своята позиция и искания за размера на подпомагане, докато останалите три сортови групи („Вирджиния", „Каба кулак" и „Бърлей") са постигнали споразумение помежду си.

„Аз съм представител на три сортови групи, по един или друг начин политиците успяха да разцепят сдружението - с намесата на ДПС", коментира председателят на сдружението.

Според Асен Кичуков разпределението на националните доплащания е направено от кмета на Сатовча Арбен Мименов и от него са недоволни последните три сортови групи.

В крайна сметка всички производители ще бъдат ощетени. През 2008 г. премиите за различните сортове бяха така - по 4.20 лв. за „Басми", 3.70 лв. за „Каба Кулак", 3.15 лв. за „Бърлей" и за „Вирджиния" - 2.86 лв. на кг, припомни Асен Кичуков.

Ако някой тръгне на протести, ще излязат всички, прогнозира Кичуков. 24 500 тона е производството на „Басми" през миналата година, 9 500 тона е от „Вирджиния", 6 530 тона от „Бърлей" и 6 078 тона от „Каба Кулак".

Кичуков посочи, че очаква днес обаждане от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за разпределението на средствата. След това решението трябва да бъде гледано от Министерски съвет на едно от следващите заседания.