Съоснователят и главен изпълнителен директор на Телерик Васил Терзиев ще открие тазгодишното издание на Български икономически форум на 3 декември 2014 г. от 17:00 часа в Зала „Роял" на София хотел Балкан.

За първи път в 15-годишната история на събитието, стартът му ще бъде даден от представител на бизнеса. По традиция форумът се открива от министър-председателя, президента или някой от членовете на кабинета.

Трима министри са потвърдили участието си в откриването на форума: министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В церемонията ще се включат още Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, Жан-Марк Питършмит, управляващ директор за ЦИЕ в ЕБВР и Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

„Сделката за Телерик е може би най-положителното бизнес събитие в България през последните години. Затова единодушно решихме да поканим един от основните „виновници" това да се случи, да открие форума. Надяваме се, че добрият пример е заразителен", коментира председателят на Български икономически форум , Георги Табаков.

Веднага след откриващата церемония лекция на тема „Тенденции в световните финанси. Финансовата ситуация в България - какво следва" ще изнесе световноизвестният икономист проф. Стийв Ханке.

Министрите на финансите и на регионалното развитие ще се включат активно и във втория ден на форума на 4 декември 2014, когато програмата започва от сутринта и ще бъде разделена на три части: финанси, еврофондове и външна търговия.

В дискусията за финансовата ситуация в България последователно ще бъдат разгледани някои от най-важните за стабилността на страната сектори: банки, енергетика, здравно и пенсионно осигуряване.

В кръглата маса, посветена на еврофондовете, ще бъдат представени новите моменти в оперативните програми, насочени към бизнеса и общините. Очаква се да бъде даден и отговор и на въпроса кога и как ще стартират те.

В дискусията за насърчаването на външната търговия, ще се включи зам.-министърът на икономиката  Любен Петров, който ще даде старт и на Balkan Trade Bridge - събитие по модела на Reverse Trade Show, което се организира за първи път в България. Изпълнителните директори или мениджърите „покупки" на 31 големи компании от 7 страни с общ оборот от над 5.1 млрд. евро са се регистрирали до този момент за участие.

Money.bg е медиен партньор на събитието.