253 партии не са подали годишните си финансово отчети за 2006-а в Сметната палата. Това са 70.47% от всички регистрирани 359 партии, обяви председателят на Сметната палата професор Валери Димитров.

Той уточни, че три партии от нередовните са представили отчети, но те не отговарят на изискванията на закона за политическите парии.

Две от тях са представили отчет за приходи и разходи по отменения закон за политическите партии, а третата е представила само непопълнена отчетна форма.

Същевременно, продължи професор Димитров, 106 партии са представили в срок годишните си финансови отчети за 2006 година и са спазили изискванията на действащия закон за политическите партии. Сред тях са и всички парламентарно-представени партии, уточни председателят на Сметната палата.

Професор Димитров съобщи, че на интернет страницата на Сметната палата са публикувани отчетите на партиите и приложените към тях декларации със списъци на дарителите, както и списъците с имената на партиите, които не са подали отчети в законовия срок.

Председателят на Сметната палата припомни, че срокът за подаване на имуществени декларации изтича на 30 април, като до момента имуществени декларации са подали само 5% от 7-те хиляди задължени по закон.

Професор Димитров уточни, че Сметната плата ще публикува на интернет страницата си списъка на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Председателят на палатата съобщи, че за първи път през тази година Сметната палата ще извърши проверка по документи за достоверност на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общински органи, както и органите на съдебната власт. Димитров уточни, че това ще стане в 6-месечен срок.

Членът на Сметната палата Коста Костов информира, че палата ще извърши одит на финансовата дейността на управлението по предоставянето на държавно или общинско имущество на политическите партии.

Костов припомни, че според последните изменения на Закона за политическите партии това трябва да стане в 3-месечен срок, а не както досега в 6-месечен.

Членът на Сметната палата заяви, че съгласно този закон след извършването на одита председателят на Сметната палата ще изпрати на изпълнителния директор на НАП одитите на политическите партии, получаващи държавна субсидия, както и списъка на партиите, неподали в срок отчетите си.

Същевременно някои от партиите неизползват по предназначение тези помещения, която са им отдадени, за което също се налагат санкции, уточни членът на сметната палата Костов.

Председателят на Сметната палата посочи, че в политическия живот реални играчи са 60-70 партии. Предстоят местни избори и в тях могат да участват онези партии, които са били редовни и коректни.

Професор Димитров се спря на санкциите спрямо некоректните партии, които не са изпълнили задълженията си в определения от закона срок.

Той уточни, че глобите не са достатъчно ефикасни, спрямо некоректните партии и припомни, че най-строгата санкция за партия, която не е подала отчетите си в законовия срок, е забрана за участие в политическия живот за 3 години.

Председателят на Сметната палата подчерта, че палатата не е разследваща институция, макар че според последните промени в закона могат да бъдат извършвани данъчни проверки на дарителите. Председателят на Сметната плата заяви, че дарението за дадена политическа партия не носи данъчни облекчения.