Европейската комисия ще подтикне България, Румъния и Латвия да използват текущия си възходящ икономически импулс за подпомагане на публичните си финанси, съобщава „Ройтерс".

Изпълнителното тяло на ЕС ще направи оценка на планираните от трите страни средносрочни бюджетни цели за постигането на излишък или дефицит.

Към България от Европейската комисия искат, правителството да се постарае да постигне по-голям от предвидения бюджетен излишък, за да може да минимизира макроикономическите рискове за страната, породени от „раздутия" дефицит по текущата сметка.

Към края на 2006 г. дефицитът по текущата сметка на страната удари рекордните 16% от БВП, а външно-търговския дефицит достигна 21.8% от БВП.

В момента страната ни води една от най-строгите фискални политики сред страните членки на ЕС с цел да се пребори с високата инфлация, която се явява единствената пречка за приемане на еврото като единна валута.

България планира бюджетния дефицит на страната да спадне от 3.2% към БВП през 2006 г. на 0.8% през 2007 г., като през следващите две години да се покачи до нивото от 1.5% от БВП.

 
Прогнозираният растеж на България за тази и следващите две години е съответно 5.9% през 2007 г., 6.2% през 2008 г. и 6.1% през 2009 г.

През последните години стабилната фискална политика на страната е една от най-важните предпоставки за реализиране на висок темп на икономически растеж, която спомага за неутрализиране на ефектите от неблагоприятните макроикономически шокове на външната среда върху икономиката и за запазване на макроикономическата стабилност и фискалната устойчивост.

След отчетения минимален бюджетен дефицит от 0.2% от БВП през 2002 г., България постигна бюджетен излишък от 2.7% от БВП през 2004 г. и 2.4% от БВП през 2005 г. Това се дължи основно на преизпълнението на приходите в резултат наувеличената данъчна база, на високия растеж, на нарастването на вноса и наподобрения данъчен и митнически контрол.

През 2006 г. фискалната позиция остана рестриктивна, като бюджетният излишък достигна размер от 3.2% от БВП.

В съответствие с приетата от Правителството Конвергентна програма на Република България (2006-2009 г.) за периода 2007-2009 г. се планира поддържане на бюджетен излишък в размер на около 1.5-2.0% от БВП.