Европейската комисия може да се лиши България от 500 милиона евро, ако страната ни не засили борбата с корупцията, предаде Ройтерс като се позовава на източници от Брюксел.

ЕК ще приеме на 23 юли три доклада за проблемите в правосъдието, борбата с престъпността и корупцията в България и Румъния, както и за използването на европейските фондове в двете страни, които се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 г.

Черновите на докладите се държат в тайна, тяхното съдържание не е известно дори на румънското и българското правителства. Източник в ЕС, запознат със съдържанието им, каза, че ще бъдат порицани размахът на корупцията и недъзите на съдебната система и в двете страни, но само България ще бъде лишена незабавно от европейски средства.

Финансови средства, отпуснати на България преди присъединяването й към ЕС в три категории - земеделски маркетинг, техническа помощ и строеж на пътища, които бяха спрени заради разследвания на службата на ЕС за борба с измами - ОЛАФ, ще бъдат отнети, твърдят източници от Брюксел. "В България има сериозни, системни проблеми. Ще потвърдим, че ще има финансови санкции", заявяват експерти от Брюксел, пожелали анонимност. Точната сума, която страната ни ще загуби, вероятно ще бъде около половин милиард евро.

Възможно е Брюксел да ни откаже средства и за вбъдеще. България трябва да получи около 11 милиарда евро субсидии за земеделието и регионалното развитие в бюджета за периода 2007-2013 г. Досега тя е получила твърде малка част от средствата заради проблеми с агенциите, които разпределят фондовете на ЕС.

"Ако отнемат акредитацията на разплащателните агенции, ще е много по-зле от каквито и да е предпазни клаузи",смята български представител, цитиран от Ройтерс.

Съществуването на проблема на корупцията и нейната закрила на най-високо ниво беше осветено, когато българските вестници публикуваха части от последния доклад на службата на ЕС за борба с измами, в който става въпрос за злоупотреби с 34 милиона евро по програма САПАРД, пише Ройтерс.

Според източници от Брюксел в България има политически чадър на най-високо ниво над корупцията по програма САПАРД.

Източникът от ЕС каза, че ЕК идната седмица ще похвали усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева, отговаряща за използването на еврофондовете. Комисията одобрява и назначаването на нов министър на вътрешните работи и създаването на национална агенция за сигурност, която започна да разследва случаи на пране на пари.