„В момента тече процес на противопоставяне на тютюнопроизводителите и изкупуващите фирми. Много хора се упражняват на темата: „Има ли картел в България". Аз съм готов да си заложа авторитета, че такъв картел няма. Същите тези фирми купуват и в околните страни и никой досега не ги е обвинил в картелно споразумение. Количеството тютюн у нас е най-ниско в сравнение с околните страни и едва ли фирмите ще тръгнат да правят картелно споразумение за тези малки количества."

Това каза пред БНР доц. Христо Бозуков - бивш директор на Института по тютюна и настоящ директор на Селскостопанската академия. Според него скандалните обвинения могат да накарат мултинационалните фирми да се изнесат от България. Качеството на тютюна у нас също е по-ниско, отколкото в околните ни страни, макар че преди десет години е било от най-високите, допълни експертът.

Причините са промените в закона, неспазването на технологиите, които се предлагат на производителите, неизползването на автентични семена, а събиране на семена от собствените реколти. Конюнктурата на пазара е такава, че има свръхпроизводство на ориенталски тютюн. Това диктува и цените на пазара.

Добре би било бъдат върнати държавните експерти-оценители на тютюна, но те могат да бъдат само консултанти, а не и да налагат мнението си на изкупвачите, коментира Бозуков. Той изтъкна, че доплащанията за тютюн често не отиват при производителите, а се дават на хора, които вече са променили производството си. Ако парите за тютюн отиваха за доплащане към производителите, то те биха получавали по 4 лв. на килограм допълнително, изтъкна експертът.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев допълни:

„Във връзка с предстоящата ни среща с министър Греков, искаме той да помогне за изплащането на пълен пакет от национални доплащания за тютюна, до края на месец март, в размер на 160 млн. лв., каквато е в нотификацията с ЕК, а не заложените в бюджета на страната за 2014 г. 100 млн. лв."

Филев не отрече, че част от производителите използват собствени семена, но Асоциацията редовно препоръчва да купуват качествени.