В газовия отрасъл на Русия са необходими сериозни изменения, заяви пред журналисти днес главата на РАО „ЕЭС России" Анатолий Чубайс.

Чубайс счита, че предстоящия есенно-зимен период ще бъде труден, „не по-лек от предходния". Дори предстоящата зима да бъде топла, ръстът на енергопотреблението в Русия поставя задачата да се осигури надеждност и устойчивост в работата на енергосистемата през есенно-зимния период на 2006 - 2007 г, съобщава РИАН.

Шефът на „Единната енергетична система на Русия" подчертал, че цялата предприета до този момент реформа на електроенергетиката е била планирана, за да обърне този отрасъл с лице към потребителя. Но от лозунга до реалните резултати „предстои колосална работа".

Освен това Чубаис счита, че за да работят на пълна мощност, електростанциите на РАО „ЕЭС России" се нуждаят от допълнително гориво, в т.ч. и газ.

„В газовата сфера са необходими много сериозни изменения. Усещаме дефицит на газово топливо". Най-важен фактор за промяната е увеличението на енергопотреблението в РФ. Енергетиците са представили на правителството на Русия своето виждане за ситуацията, което предполага и „взимане на болезнени решения".

Чубаис се надява през тази зима в Московския регион да няма нито един срив на доставките на енергия - както е било в предходната година.

По-рано през деня стана ясно, че РАО „ЕЭС России" и администрацията на Камчатска област са сключили съглашение за взаимодействие в сферата на развитието на енергетиката на региона и снижаване зависимостта от доставки на топливо от други отдалечени региони.

Страните по договора са се споразумели за съвместна реализация на инвестиционни програми по строителство и реконструкция на енергийни обекти. Посредством този договор се цели увеличаване делът на възобновимите източници на енергия, в частност геотермалната енергетика и хидропотенциала на региона. Страните възнамеряват да си съдействат за развитието на газодобива в Камчатските местонаходища.

В съответствие със съглашението, администрацията на Камчатска област се задължава когато определя тарифите за електро- и топлоенергията, да отчита необходимата инвестиционна компонента (в т.ч. стойността на обслужването и възвръщаемостта на привличаните ресурси).

От своя страна, РАО ЕЭС и Камчатенерго в първата половина на 2007 г. ще представят проект за реконструкция и развитие на енергийния комплекс на региона.