През последната година единната европейска валута поскъпна с 14% спрямо долара на САЩ. Тъй като централната банка на САЩ изглежда ще преустанови лихвените понижения, а икономическите перспективи в Европа се влошават, най-вероятно е възходящата тенденция на евро да се преустанови, гласят прогнозите на Deutsche Bank, цитирани от агенция Bloomberg.

Забавеният ръст на паричното предлагане и по-ниското инвеститорско доверие представляват риск за икономическия ръст на евро - региона. Deutsche Bank, най-големият в света търговец на валута, в писмо до своите клиенти прогнозира понижение за евро до $1.45 в края на годината.

Тази сурин в Лондон едно евро се разменя за близо $1.5650. Рекордът на европейската валута бе поставен на 22 април с $1.6019.

Трейдърите са концентрирани в предстоящото (30 април) заседание на Федералния резерв за лихвата. Понижение на федералната фондова лихва на САЩ от сегашното ниво 2.25% означава пряк стимул за още по-евтин долар. В момента пазарът оценява на 22% шансът водещата лихва в САЩ да бъде оставена без промяна. Най-високите очаквания са за понижение от 0.25%, евентуално последно в цикъла.

На 25 април, петък, евро се търгуваше при най-ниски от три седмици стойности спрямо долара. Причина бе забавен ръст на паричното предлагане от ЕЦБ (паричният агрегат M3, използван като индикатор за бъдеща инфлация). Това от своя страна вдъхва някаква надежда на валутните трейдъри, че ЕЦБ може по-лесно да се реши на понижаване на своите "бетонирани" лихви, което ще е глътка свеж въздух за долара.

Европейската валута поевтиня също в следствие по-ниското бизнес доверие в Германия и Франция. Реордните цени на петрола и храните през април тласнаха нагоре инфлацията в най-мощните икономики на Еврозоната.

Евро през последната година поскъпна спрямо 13 от 16-те основни валути, тъй като трейдърите преценяваха икономиката на Европа като достатъчно устойчива, за да може ЕЦБ да поддържа по-продължително като оръжие срещу инфлацията лихвата си от 4%, най-висока от шест години.

Според Deutsche Bank, засилването на евро напоследък може да е било прекомерно, тъй като "магнитудът" му е надхвърлил този през последните четири години. Освн това диференциалът между т.нар. реални лихви, тоест отчитащи и инфлацията, се е стеснил, следователно преимуществото, което лихвата дава на евро спрямо щатския долар, вече до голяма степен се е стопило.