Еврокомисар Меглена Кунева отправи сериозни критики срещу българската администрация и призова София към реформи чрез по-добро и ефективно използване на човешкия капитал на България.

Пред група български журналисти в Брюксел във вторник, Кунева, която отговаря за защитата на потребителите в ЕС, каза, че България не се възползва от младата и добре образована работна сила, пише Елица Георгиева от Euobserver.

Българите, изпращани в Брюксел като национални експерти, би трябвало да получават по-висок пост от „младши експерт", ако се върнат у дома един ден. „Ако администрацията ги иска изобщо" - отбелязала е Кунева.

Тези млади специалисти трябва да бъдат интегрирани в административната система веднага щом се върнат, ако разбира се пожелаят да напуснат престижната си работа си в Брюксел и да се завърнат в страната. Тези млади специалисти могат да осигурят на България добри проекти, защото знаят как работят нещата в Брюксел. „Но грижа ли го е някой за това?"

Нищожният административен капацитет е най-големият проблем на нашата страна, счита Кунева. София трябва а се фокусира в намирането на „правилните хора за правилните места".

"Нагласата към хората, които могат - и хората, които не могат, е една и съща". Самата Кунева е прекарала 13 години в българската администрация, преди да стане министър. Меглена Кунева е комисар, отговарящ за защитата на потребителите, от влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

За един еврокомисар е нетипично да говори по национални теми. Но след серията показни убийства в София и скандалите със спрените траншове от европейските фондове, Кунева призова официална София „да не пилее време", преструвайки се, че проблеми в правосъдието и сигурността не съществуват.

През юли Европейската комисия ще публикува доклад за напредъка на България в отговора на нормите на ЕС, особено в сферите правосъдие и вътрешни работи. Ако прогресът се прецени като недостатъчен, могат да бъдат активирани предпазните клаузи в Договора за присъединяване, нещо което ще спре кооперацията в правосъдието и полицията между България и ЕС.

Сега от София зависи как ще използва останалото време преди излизането на доклада, ако иска Комисията да види определени резултати - казва Кунева. „Механизмът за одобрение касае резултатите, не плановете".