Изследване на нидерландски кредитен застраховател показва, че европейските компании настояват за по- бързи плащания от страна на своите клиенти. Причината - те искат да смекчат затегнатите кредитни условия, определяни от техните банки, дължащи се на световния кредитен недостиг, съобщава Файненшъл таймс.

Изследването обхваща 1200  компании и показва, че от една година компаниите в пет от шест европейски пазара са скъсили средните срокове за изплащане на кредити. Френските компании например са намалили срока от 49 на 46 дни, докато немските от 27 на 26.

Намаляването на срока не е голямо- от един, два, три до пет дни, но е постоянно и това подсказва, че компаниите са станали малко по-предпазливи.

Очакванията за икономически спад държат будно вниманието на кредиторите. Въпреки че все още няма покачване на исковете по кредитните застраховки, според един доклад броят на банкрутите в Нидерландия се покачва за първи път от 2004г. Премиите за кредитни застраховки не са се покачили, въпреки че изглежда неизбежно това да се случи.

От шестте изследвани страни само компаниите в Италия са увеличили времето за плащане на своите кредитни длъжници от 80 до 81 дни. Във Великобритания фирмите изискват плащане средно около 35 вместо 37 дни. В Нидерландия увеличението е от 28 до 31 дни.

Според изследването само 65% от компаниите вземат някакви мерки, за да са сигурни, че ще им бъдат изплатени кредитите, от тях една трета изискват кредитна застраховка.