След силното приключване на азиатските пазари от тази нощ, днес зелената вълна се връща в котировките и на европейските борси. Родната ни фондова борса за щастие не прави изключение поне в ранната търговия, като основните индекси са рязко нагоре. Припомняме, че след като в един момент губеха по над 11% вчера, Sofix и BG40 успяха да върнат почти цялата си загуба и завършиха на червено, но с минимален процент.

Още в първата минута днес, започнаха да се изпълняват огромен обем сделки за най-търсените и ликвидни български предприятия. Анализаторите коментират, че след резкият отскок от вчера следобед, може би най-накрая сме намерили по-устойчиво дъно и позитивната вълна се връща на пазара. Освен всичко останало, днешната търговия е белязана и от въвеждането за търговия на четири нови дружества. Най-интересни днес ще са  Енемона АД и ЦБА Асет Мениджмънт АД, към които ще се присъединят първите сделки с Сток плюс АД-Банкя и Сити Дивелъпмънт АДСИЦ-София.

За първите 45 мин. на търговия, борсата успя да реализира оборот от 4 млн. лв., а индексите BG40 и Sofix са нагоре със съответно 5% и 4.38%.

Както вече неколкократно отбелязваме, Българската фондова борса започва да се влияе все повече от случващото се по международните капиталови пазари. Това е следствие от все по-големия чужд инвеститорски интерес на нашия пазар, а тяхното оттегляне заради започналата в САЩ икономическа нестабилност, доведе до паника сред българските инвеститори. Редица експерти твърдят, че най-лошата част от дълбоката корекция, „паническото отстъпление" е може би зад гърба ни, като сега е нужно позитивният тон на пазара да се запази, за да станем свидетели на дългоочакваното стабилизиране.

В цяла Европа, пазарните настроения също са приповдигнати след вчерашното извънредно и агресивно съкращаване на американските лихви. За момента всички фючърси на европейски индекси и тези, които вече работят са на зелено, а анализатори очакват пазарът да приключи добре търговската сесия. Позитивният тон за деня беше зададен от азиатските капиталови пазари, които след вчерашната катастрофална сесия, днес показаха, че са достатъчно гъвкави и направиха силно възходящо движение.

Материалът е актуален към 10:30