Фондови пазари в Европа днес търгуват "на червена територия", губейки част от доброто възходящо движение през предходните три сесии. Причините са подновени опасения относно състоянието на китайската икономика, неясния изход от заседанието на ФЕД през следващата седмица и след снощен рязък спад на американските акции на Уолстрий", последван от понижение на азиатските борси.

Излязоха смесени до по-слаби данни от Китай за потребителските и производствените цени през август, които сигнализират за риск от дефлация във втората по сила световна икономика.

Това доведе до понижение на основният китайски фондов индекс Shanghai Composite с 1,39% след негов солиден ръст с близо 5% през предходните две сесии на търговия, както и до спад на останалите азиатски борси. Японският индекс Nikkei приключи търговията с понижение от 2,51%, след като вчера основният индекс на борсата в Токио нарасна с цели 7,7 процентни пункта, докато индексът Hang Seng падна с 2,57%, информира bnr.bg.

Влияние върху днешния негативен старт на европейските борси оказва и снощно рязко обръщане на първоначалната позитивна посока на пазара на акции на Уолстрийт с оглед на продължаваща несигурност относно времето за първо повишение на лихвите на Федералния резерв. Но подновени спекулации, че има шанс ФЕД да вдигне лихвените си ставки още на следващото заседание на 16-и и 17-и септември доведе до рязко обръщане на първоначалната позитивна посока и до солиден спад на американските борси.

Индексът на "сините чипове" DJIA затвори търговията в сряда със загуба от 1,45% (спад с цели 239 пункта), широкият индекс S&P500 падна с 1,39%, а технологичният индекс Nasdaq - с 1,15%.

Всички това се отразява негативно на днешното представяне на европейските пазари на акции, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,95%, излизайки на загуба за пръв път от началото на седмицата. Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,66%, докато френският индекс CAC40 пада с 0,9% след данни, показващи изненадващо свиване на индустриалното производство в страната през юли.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,97%, като вниманието на инвеститорите в Лондон е насочено към края на заседанието на Английската централна банка. Въпреки че не се очаква АЦБ да промени (да повиши) рекордно ниската основна британска лихва от 0,5%, участниците на финансовите пазари ще следят стенограмата от последното заседание на банката и дали тя ще подскаже намеренията на централните банкери на Острова относно времето за първо вдигане на лихвите ставки.