Федералният резерв в САЩ предприема нови стъпки към преодоляване на кредитната криза, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". „Пазителите на валутата под ръководството на Бен Бернанке ще купуват несигурни краткосрочни корпоративни заеми. За това се водят разговори с финансовото министерство на Америка. Много компании са в затруднение например да платят сметките си или заплатите. От пазарна гледна точка на компаниите им е трудно да намерят купувачи за своите дългове.

Бернанке заяви, че Америка е изправена през проблем с историческа деменция. Кунюктурните изгледи са се влошили по време на върховия период на кризата, докато опасността от растяща инфлация намалява. С оглед на това развитие трябва да помислим, дали паричната политика е удачна, заяви директорът на централната банка на Америка.

Международният валутен фонд изчислява 1,4 милиарда долара загуби и определя Америка като „епицентъра на кризата".

Междувременно Международният валутен фонд предупреди, че банките и другите финансови играчи са застрашени  от загуби от 1,4 милиарда заради лошите кредити и спада на акциите. Банките се нуждаят от 675 милиарда долара свеж капитал в следващите години, за да подобрят балансите си и да раздават кредити на компаниите и потребителите.

За да възвърне доверието, е необходим решителен отговор на международната общност, заяви Хайме Каруана, ръководител на отдела за капиталови пазара към МВФ.

Мерките на правителствата трябва да са ограничени във времето и интересите на данъкоплатците да са защитени, посочват експертите.