Директорът на финансовата дирекция в земеделското министерство е подал оставка. Това стана след вчерашната среща при премиера Бойко Борисов заради сключените необезпечени договори по време на предишното правителство.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че почти всички директори на дирекции във ведомството вече са сменени и на срещата при премиера са отишли само двама директори на дирекции от ведомството, подписвали договори за обществени поръчки при предходния кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Това, за което премиерът пожела да разговаря с тях, е, за да разбера какъв е бил механизмът. Как така са правени обществени поръчки и са сключвани договори, без да има финансово обезщетение?", обясни Найденов.

Когато се обявява обществена поръчка, има информация за това, дали има средства за изпълнението й. Длъжностните лица, подписвали договорите, са се разписвали в документ, с които се гарантира, че има осигурени средства за изпълнението на поръчката.

Найденов съобщи, че премиерът е изисквал от министрите да поискат обяснения от длъжностните лица за сключените договори или да си подадат оставките.

„Защото ако те са били безучастни - в края на краищата става дума за хора, които са били наясно, че съответният министър или зам.-министър нарушават закона и е трябвало по някакъв начина да не изпълняват незаконосъобразна заповед", каза Найденов.

Повечето длъжностни лица вчера са обяснили, че им е бил оказван натиск да подписват договорите и анексите към тях.

Обясненията на длъжностните лица са предадени на премиера, а те ще бъдат дадени на прокуратурата, за да може в процеса на разследването на сделките с неосигурено финансиране да се потърси отговорност.