Франция инвестира 10,5 милиарда евро в BNP Pariba SA, Societe Generale SA и други банки, пише агенция „Блумбърг". На първо време ще бъдат инвестирани 360 милиарда евро. Правителството ще изкупи рисковете облигации  от самите компании като в замяна няма да иска в замяна акции с право на глас, каза финансовият министър Кристин Лагард на пресконференция в Париж. В замяна банките ще увеличат кредитирането на компаниите и домакинствата.

Правителствата от Вашингтон през Лондон до Берлин се впуснаха да стабилизират банковия капитал и отключиха кредитирането  след като пазарът замръзна след банкрута на Lehman Brothers Holdings. На 12 октомври Франция, Германия, Испания, Холандия и Австрия се договориха за 1,3 трилиона евро, с които да бъдат гарантирани банковите заеми и купи дялове от банки, за да предотврати колапс във финансовата система.

Другите френски банки, които са включени в инвестиционния план, са Credit Agricole SA, Credit Mutuel, Caisse d'Epargne и Banque Populaire.

Финансовата помощ ще подпомогне банковата мрежа да продължи да финансира икономиката докато поддържат високо ниво на платежоспособност, каза още финансовият министър на Франция. Банките трябва да продължат да увеличават заемите за икономиката и финансовите гаранции съгласно нуждите на потребителите, компаниите и общините.

Credit Agricole ще се освободи от рискови облигации в размер на 3 милиарда,  BNP Paribas - в размер на 2,55 милиарда евро, Societe Generale - в размер на 1,7 милиарда евро.

Държавата не дава подарък на банките, тези акции ще генерират печалба  за държавата, според Лагард. Другите европейски правителства инвестираха този месец в банковата система заради разрастващата се кредитна криза. Датското правителство купи  дялове в Fortis and ABN Amro Holding. Ситуираната в Цюрих UBS се съгласи да продаде дялове на стойност 6 милиарда швейцарски франка на правителството. Британската банка Royal Bank of Scotland може да продаде акции в размер на повече от 20 милиарда паунда на държавата. Преди два дни стана ясно, че финансовата групировка ING ще получи 10 милиарда евро подкрепа. Американското правителство също предприе активни мерки за противодействие на финансовата криза.