България иска и трябва да привлече поне 7-8 милиона туристи в близките години.

Едно от условията за привличането на туристи в страната е подобряването на инфраструктурата, за което през тази година и следващите 2-3 години са предвидени сериозни инвестиции. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред участниците в 6-та международна туристическа конференция "България - страна на мечтите", съобщи БНР.

Асен Гагаузов припомни, че по оперативната програма "Регионално развитие" има предвиден ресурс за осигуряване на инфраструктурата и на достъп до територии с потенциал за развитие на туризма.

Да се удвои броят на туристите и съответно и приходите от тази дейност, е амбицията на туристическият бранш, заяви заместник-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков.

Миналата година приходите от туризма са били над 2 милиарда евро от 4 милиона туристи. През последните години туризмът формира около 14 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и създава около 140 хиляди постоянни работни места.

Основното предизвикателство пред бранша е да развие възможностите за целогодишен отдих в страната. Сред приоритетните туристически форми са голф, балнео, културен и екотуризъм, каза Новаков.