Бутилка бира може да струва половин милиард долара днес, но през следващата седмица цената със сигурност ще е един милиард. Не това не е сценарии от холивудски апокалиптичен филм, а съвсем реална картина на инфлацията в Зимбабве.

През март процентът на поскъпване в африканската страна достигна зашеметяващите 355 000%, а цените на основните продукти се удвоява поне веднъж седмично. Докато си говорим процентите растат със скоростта на мисълта.

В отчаян опит да се движи редом с инфлацията, зимбабвийското правителство започна да печата нова банкнота с номинал от 500 млн. долара, която е равна на едва 2 американски долара (а след няколко минути и на по-малко). Следващата седмица се очаква Зимбабве да пусне и банкнота от 1 млрд. долара, за да не се налага гражданите да пренасят кошници с пари до пазара.

След десетилетие на икономическа рецесия, Зимбабве достигна до какви ли не екстремни ситуации. Днес страната разполага с най-бързо разпадащата се икономика, населението умира от глад, а продължителността на живот достигна критичните 30 години. Въпреки всичко това, настоящият президент Робърт Мугабе се надява да спечели втория тур на изборите на 27 юни.