Студентите са поредната гилдия, която заяви, че излиза на протест. Ръководствата на студентските съвети на водещи университети в страната се готвят за протести действия. Решението за  формиране на стачен комитет е взето след среща-дискусия, свързана с приемането на Законопроекта за държавния бюджет за 2012 година и реформите в сектор „висше образование".

Участие в нея са взели ръководствата на студентските съвети на УНСС, ТУ-София, СУ „Св. Климент Охридски", МУ-Варна, ЮЗУ „Неофит Рилски", УХТ, МГУ, Тракийски университет, УАСГ, НБУ, МУ-София, ВСУ „Черноризец Храбър", КТП и ХТМУ.

Непровеждането на предварителни обсъждания и съгласуване на промените, както и липсата на адекватен диалог, будят сериозни опасения, че образователното министерство няма потребност да комуникира със студентските организации, допълват от студентските съвети. Те изтъкват, че напрежението продължава да нараства, след като официално на първо четене бе приет Закон за държавния бюджет за 2012 г., където е записана промяна на Закона за висшето образование, предвиждаща увеличение на семестриалните такси на студентите от „една втора" на „две трети" от базовия норматив.

Студентите са притеснени, че ще бъдат неприятно изненадани точно в деня на студентския им празник 8 декември, когато е приемането на закона в Народното събрание.