Икономиката на Китай се е развивала през 2006 с темпове, най-високи от 11 години насам. По данни на китайското Национално статистическо бюро, на които данни се позовава Агенция Франс Прес, ръстът на китайската икономика през миналата година е достигнал 10.7%, или приема най-високи стойности от 1995 г.

Ако тенденцията се запази, много е вероятно в близко време Китай да се доближи до позицията на трета икономическа сила в света, заемана сега от Германия.

През 2005 г. ръстът е съставлявал 10.4%. Прогнозите на китайските макроикономисти за 2006 бяха 10.5%. По-високите стойности се дължат основно на китайския износ и инвестициите.

БВП на Китай е бил 20.9 трилиона юана или по разменен курс от средата на годината това са $2.6 трилиона. Абсолютната стойност и темпът на прираст навеждат анализаторите на мисълта, че в някакъв момент на 2008 икономиката на Китай би могла да измести германската от третото място.

Промишленото производство в Китай през 2006 се е увеличило с 12.5% (11.4% за 2005), за което увеличение е допринесло усиленото инвестиране в нови заводи и оборудване - резултат от кредитния климат в страната.

Инвестициите в недвижими активи, които са главен индикатор за държавните разходи в нови производствени капацитети, за миналата година са се увеличили с 24%.

В независима от горните статистики информация на китайската агенция Синхуа се цитира изследване на водещи научни институции в Китай, че преходът от селскостопанска към индустриална държава за Китай ще се осъществи някъде към 2015 г.

Според Доклада за модернизация на Китай, изготвен от Китайската академия на науките, Министерството на науката и технологиите и няколко елитни университета, в момента, в който Китай стане индустриализирана държава, нивата на живот на населението ще се доближават до тези в развитите страни през 1960те.

Прогнозите се основават на динамиката в развитието на китайската икономика и общество през периода 1980 - 2004. Откакто Китай тръгна по пътя на икономическите реформи про-западен образец, икономическият ръст в страната средно е бил 9.6%.

Изследването използва десет индикатора, за да опише пътя на индустриализацията. В шест от тях Китай има значителен напредък: жизнени очаквания, грамотност на възрастното население и достъп до висше образование.

Но за четири други индикатори Китай трябва да работи за подобряване: БНП на глава от населението, добавената стойност в сектора на услугите, пропорцията на работната сила в селското население, процент градски жители спрямо общото население.