Индия и Пакистан възобновяват преговорите помежду си откъде да минава границата между тях, информира агенция Bloomberg. Днес, 6-ти април, официални лица от двете страни се срещат и уточняването на границата, която минава по Хималайския глетчер Сиачен и заблатената местност Сир Крийк, ще бъде част от усилията да се заздравят отношенията между съседните държави.

Това е 11тия поред кръг преговори между министерствата на отбраната на Индия и Пакистан, а спорът за Сиачен е с 23 годишна давност. Последните преговори са се състояли през май 2006 и са завършили безрезултатно. През януари и февруари двете държави са провели съвместни изследвания за вододела на Сир Крийк.

През 2002 ядрените държави Индия и Пакистан бяха близо до тотална война (!) Подобрението дойде през април 2003 с възстановяване на дипломатическите, спортните и транспортните отношения. Въпросът е много деликатен, защото двете страни са изкуствено разделени по време на колониалната епоха на XX век. От независимостта си през 1947, бившите части на голямата Индия са водили три войни, две са били за разделената помежду им територия на Кашмир, за която и двете държави имат пълни претенции.

Възобновяването на преговора за границата по Сир Крийк, който се влива в Арабско море, ще помогне на Индия и Пакистан да заздравят морските си позиции в богатия на нефт Персийски залив. На север индийските войски искат да запазят позициите си върху глетчера Сиачен, който вероятно е най-високото бойно поле в света, преди да разпуснат армията си. И Индия, и Пакистан страдат повече от лошите условия на ледника, отколкото от военния огън. Сиачен е разположен на 6,300 метра надморска височина и е дълъг 47 мили (75 км). На глетчера войските на Индия и Пакистан се обстрелват от 2003 година.

Външният министър на Индия Пранаб Мукхерджи и неговият пакистански колега Кхуршид Касури са казали, че са „оптимистични" за развоя на двудневните преговори в Пакистан. Индийският премиер Манмохан Сингх и пакистанският му колега Шаукат Азиз са изразили надежда, че ще постигнат „значителен напредък" в преговорите. Азиз и Касури по-рано през седмицата са говорили в Ню Делхи по време на срещата на южно-азиатската инициатива за регионално сътрудничество, в която участват Индия, Пакистан, Шри Ланка, Непал, Бангладеш, Бутан, Малдивите и Афганистан.

Политолози от региона обаче отбелязват, че и двете страни имат достатъчно силни позиции и мотиви и ако не се вземе политическо решение, малко вероятно е проблемите да се регулират само чрез официални преговори.

Относно южната граница, през декември Пакистан и Индия се споразумяха за общо изследване на водната линия Сир Крийк, дълга 100 км., минаваща между индийския щат Гуджарат и пакистанската провинция Синдх. Извън териториалните претенции, контролът на водната граница е важен поради нефта и газта. Изследването е достигнало до етап обща регионална карта.