Индексът на потребителските цени в Китай, основна мярка за инфлацията в страната, за месец януари възлиза на 7.1%, предаде агенция „Синхуа". Според китайски експерти, правителството ще затегне мерките си за справяне с инфлационния проблем.

Данните за януари бележат най-високото месечно поскъпване от повече от десетилетие. Предишният рекорд от 7.0% бе поставен през декември 1996. Високият CPI индекс бе очакван от пазарните анализатори, като най-голямата китайска държавна банка прогнозира 7.5% за януари.

Статистическото бюро на страната е пояснило, че цените на храните са се покачили с 18.2% през януари спрямо предишната година, зърнените храни с 5.7%, а олиото с 37.1%. Свинското месо, което се посочва за главен виновник за ръста на CPI през втората част на миналата година, през януари е поскъпнало с 58.8%.

Своята роля е изиграла и суровата снежна буря, която е парализирала повече от половината от регионите в страната. Освен това по време на Пролетния фестивал или китайската Нова година, цената на храните традиционно се покачва - изтъкват икономисти.

Обаче други експерти от Пекинския университет са на мнение, че обилният снеговалеж е имал ограничено влияние върху цените през януари и пълния му инфлационен ефект тепърва ще се усеща. Прогнозата им е, че индексът на потребителските цени през февруари може да надхвърли 8%. Според тях, увеличението на CPI на първо място трябва да се свърже с нарасналото предлагане на пари.

Централната банка се противопоставя на инфлацията с повишения на лихвения процент и вдигане изискванията си за задължителен резервен капитал на банките. Обаче пред лицето на прекомерното парично предлагане, започнало от миналия юли, тези мерки са слаби. Лихвите се покачат следвайки инфлацията, но действителните лихви всъщност спадат.

Макар темпът, с който търговският излишък на Китай се увеличава, да се забавя, в икономиката продължават да влизат „горещи пари". Също така са се увеличили парите, влагани в акции и бонове - което също трябва да се отчита при изчисляване на общото парично предлагане.

Така че сега пред централната банка стои задачата да затегне монетарната си политика, да удари спирачка на кредитите и да ускори поскъпването на китайския юан.