Италианската компания Eni е готова да инвестира до $10 млрд. за придобиване на газови активи в Русия, предава Газета.Ru. Обявената сума значително превишава стойността на „Арктикгаз" и дела в НОВАТЕК, за които е известно, че италианците имат интереси.

Очевидно е, че Eni предявява претенции за разработката и на нови находища, в това число принадлежащи на Газпром. Генералният директор на Eni Паоло Скарони по време на презентация в Лондон в петък е заявил, че неговата нефтена и газова група претендира за покупка на газови активи в сътрудничество с Газпром.

За купуване на два актива в Русия компанията по думите на директора е готова да изразходва „по-малко от $10 млрд". Ако сделките не се осъществят, Eni може да се насочи към активите на „самия Газпром" - информацията е на Bloomberg.

Участието на Eni в проекти за проучване и добив на газ в Русия е станало условие за съглашението между италианската страна и Газпром за преки доставки на руски газ в Италия след 2007 г.

Италианският седмичник L'Еspresso е съобщил, че Eni може да получи делът от 19.4% на Газпром в НОВАТЕК. Още по-рано бе заявяван интерес от страна на Eni към принадлежащия на ЮКОС „Арктикгаз" - в консорциум с италианската Enel SpA и руската ECN.

Наистина, Александр Медведев, ръководител на Газекспорт и член на управлението на Газпром бе заявил, че НОВАТЭК и „Артикгаз" не фигурират в съглашението.

На въпрос, обсъждани ли са възможности за покупка на активи в Русия от страна на италианската компания, Газпром отговаря, че „може и да са се обсъждали, но сега коментари няма" . НОВАТЕК твърдят, че нямат информация за намеренията на Eni.

Дори и да получат въпросните два актива, остават много повече средства до $10 млрд., коментират от руската медия. Според анализатори, „Арктикгаз" може да излезе на италианците $1млрд. Пакетът на Газпром в НОВАТЕК по сегашна капитализация на компанията ($18 млрд.) се равнява на $3,6 млрд.

Затова е възможно Eni да бъде допусната до усвояване на местонаходищата, които са заявени в инвестиционната програма на Газпром за 2007. (Ямбургско, Бовеаненковско, Приразломно, Южно-Руско и др.)

Инвестиционният бюджет на Газпром за следващата година нараства с 42.5% и участието на чуждестранен партньор ще помогне за справяне с въпроса за липсващите средства.

За това ще бъде създадено съвместно предприятие, но не на равноправна основа. Италианците се нуждаят от пакет най-малко 20%, за да си гарантират изпращането на представител в съвета на директорите, но Газпром едва ли ще разреши повече от блокиращ пакет.

Участието на Eni в руските проекти може да не се ограничи единствено до газовите въпроси. Газпром се стреми към ОГК-5 (Петата генерираща компания на пазара на електроенергия на едро) и търси контрола над Мосенерго, и не е изключено, че желае да види в тези предприятия първокласен чуждестранен съ-инвеститор. Освен това, на Eni може да се предложи съвместно разработване на нови участъци в Източен Сибир - съвместно с Газпром и Роснефть.