Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров днес обяви германската енергийна компания RWE за стратегически партньор по изграждането на втората атомна централа на България - АЕЦ „Белене", съобщи news.bg.

Конкуренция на германското дружество за 49% участие в най-големия енергиен проект на страната ни правеха белгийската Електрабел.

В момента на площадката край Белене в бързи срокове се извършват демонтаж и разрушаване на старото оборудване.

Главен изпълнител на проекта е руската „Атомстройекспорт", а основни подизпълнителни - френската компания „Арева" и германската "Сименс".

В контекста на световния ренесанс на ядрената енергетика изграждането на АЕЦ „Белене" ще повиши енергийната независимост на страната, както и сигурността на енергийните доставки, посочва министерството.

Проектът получи одобрението на Европейската комисия, която го определи като възможно най-добрия от гледна точка на безопасността.

Стратегическите партньори

Германската компания RWE със седалище в град Есен е втората енергийна сила
на ФРГ след E.ON. Чрез различните си поделения RWE доставя електричество на
20 млн. клиента и газ за над 10 млн. потребители.

Германската фирма има 110 годишна история. Приходите за 2007 г. са 43 млрд. евро, персоналът е 63 хил. души. От октомври 2007 г. изпълнителен директор на компанията е Юрген Гросман.

Всяка година RWE заделя 1 милиард евро за инвестиции във възобновяема енергия. В ядрената енергетика RWE са от 1960те години, като до момента има инсталирани мощности за 5,700 MW. Това е първото дялово участие на германското дружество в България.

49% може да стане 32%

Според министър Димитров, в идните няколко дни RWE ще могат да решат дали да споделят пакета от 49% от акциите на АЕЦ Белене с белгийската Electrabel, притежавана от френската GDF Suez.

До края на месец октомври НЕК и RWE ще сключат споразумение на акционерите. НЕК си запазва 51% от бъдещата АЕЦ, която ще разполага с два ядрени реактора всеки с по 1000 мегавата мощност и би трябвало да заработи през 2013 - 2014 г. Общо проектът е оценен на 4 милиарда евро.

От RWE са готови да вложат до 1.275 млрд. евро в компанията, която ще управлява втората българска АЕЦ, уточнил е Димитров, цитиран от Ройтерс. Това съответства на 31.875% дял. Останалите акции за 625 млн. евро (18.125%) вероятно ще бъдат предложени на белгийското дружество.

От RWE са предложили и кредит в размер на 300 млн. евро, за да се помогне на финансирането на проекта преди да бъде окончателно договорена схемата за финансиране. Българското правителство по-рано сключи договор с френската банка BNP Paribas за консултантски услуги по финансирането на АЕЦ.

Според запознати, германското дружество RWE иска да привлече и Electrabel в проекта, за да сподели рисковете по инвестицията, която може да поскъпне до 6 млрд. евро заради по-скъпите строителни материали и повишената цена на кредита.