Днес изтича крайният срок за договаряне на продажбата на 100% от капитала на ТЕЦ "Бобов дол", между агенцията за приватизация и гръцката компания "Държавно предприятие за електричество" АД (Public Power Corporation - РРС), съобщиха от АП.

Проблемната сделка бе отлагана няколко пъти от Агенцията, поради неразрешения спор за екоразрешителните, които Министерството на околната среда и водите трябва да издаде за ТЕЦ-а, уточняването на въпросите с доставката на местни въглища, както и договора с НЕК за разполагаемост на мощностите.

Припомняме, че в края на октомври миналата година „Public Power Corporation" поиска от МОСВ промяна в комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", за да продължат преговорите по придобиването на държавните акции.

В сегашното комплексно разрешително въобще не е предвидено, че топлоелектроцентралата може да работи и след 2014 г., когато изтича преходният период за прилагането на евродирективата за големите горивни инсталации.

Затова РРС поиска неговата промяна и облекчаване на изискванията, така че да може да се изпълнява инвестиционната си програма и дружеството да работи и след 2014 г.

Ако МОСВ не промени разрешителното, до сделка за придобиване на централата най-вероятно няма да се стигне, тъй като гръцката компания няма да има достатъчно време за възвръщане на инвестицията си.

В окончателните оферти за ТЕЦ "Бобов дол", които бяха отворени още на 27 април 2005 г., гръцката РРС предложи близо 71 млн. евро.