Аварията в АЕЦ „Фукушима" не е предизвикана от земетресението, а от последвалото цунами, което е довело да непредвидена ситуация, относно охлаждането на реакторите. Цунамито е извело от строя дизелгенераторните станции, предназначени за аварийно електроснабдяване при подобни бедствени ситуации, когато основното захранване с ток е прекъснато. Нормално спреният при земетресението реактор е останал без работоспособни активни системи, необходими за привеждането на реактора в безопасно "студено" състояние.

В АЕЦ „Фукушима" се експлоатират 6 ядрени блока с "кипящи" реактори (тип BWR). Кипящите реактори са реактори с еднокръгова схема. При тях водата която преминава през активната зона и отвежда топлината от горивото е и източник за произвеждане на пара за турбините. За гориво се използва уранов диоксид, пише в сайта на Агенцията за ядрено регулиране.

При деленето на горивото в активната зона се отделя топлина, която се поглъща от топлоносителя (вода) при движението му нагоре между горивните елементи. При поглъщането на топлината, водата завира и се образува паро-водна смес. Парата се насочва към турбината, която задвижва генератора за производство на електрическа енергия. След турбината, парата отново се втечнява в т. нар. "кондензатор" и от там се изпомпва отново към реактора.