Изтече срокът за представяне на първоначални оферти от поканените за участие компании в следващия етап на процедурата за определяне на стратегическия инвеститор в проекта АЕЦ Белене.

Компаниите, представили първоначални оферти, са белгийската Electrabel, чешката CEZ, германските E.ON и RWE и италианската ENEL, съобщиха от НЕК ЕАД.

Те влизат в списъка на желаещите да придобият, директно или чрез участие в консорциум, до 49% от акциите на бъдещото съвместно с НЕК дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене".

От списъка на компаниите, подали заявления за интерес, се вижда отпадането на френската енергийна компания EDF.

Други четири компании (Endesa, EGL, Кумерио Мед АД и ATEL) имаха желание да придобият (директно или чрез участие в консорциум) акции в бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене", равни или по-малки от 25% от капитала.

Компаниите от групата, желаеща 49% от бъдещото дружество, т.нар. шорт-листа „А", получиха покана за подписване на Споразумение за конфиденциалност, след което им бе предоставен Информационния меморандум за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене".

На тези компании бе дадена възможност да извършат правен и технико-икономически анализ (due diligence) на проекта до днес, 17.10.2007 година и да представят първоначални оферти, които да послужат като база за преговори с НЕК ЕАД.

След като вече са ясни основните играчи, цената на закупуване на акциите се превръща в основна тема. Като ориентир могат да послужат оценки на италианската компания Enel, че самото строителство на втората ни атомна електростанция ще струва €4 млрд., а свързаните инфраструктурни дейности ще излязат допълнително €3 млрд., или общо €7 млрд.

От двата германски концерна са тиражирали в медиите цена за изграждането на „Белене" на „малко над пет милиарда евро".