Япония и Китай сключиха споразумение за съвместен добив на природен газ на поле в Източно китайско море.

Японски частни фирми ще участват в разработката на залежите според китайския проект на полето Чунгсиао, известно в страната на изгряващото слънце като Ширакаба.

Малка група протестиращи китайци посрещна обявяването на споразумението пред японското посолство в Пекин.
Китайската позиция е, че договорът ще гарантира „стабилно развитие и печалби".

В страната са притеснени от евентуална реакция на населението с оглед на антияпонските настроения, резултата от окупацията през Втората световна война и засилващия се национализъм, следствие от все по-голямото влияние на Китай на международната сцена.

Китай започна да сондира полето в Чунксиао през 2003 година, въпреки протестите от японска страна, която се опасяваше, че Пекин ще заграби цялото количество природен газ за себе си.

Китай заяви, че добива само в собствените си териториални води, но това твърдение беше опровергано.

През 2004 китайска ядрена подводница беше засечена в японски води, близо до полето.

Спорът ескалира, като, за преодоляването му двете страни започнаха преговори през май същата година, когато китайският президент Ху Дзинтао посети Токио и обсъди въпроса с японския си колега Ясуо Фукуда.

Споразумението отваря вратите за бъдещо сътрудничество между двете най-големи икономики в Азия.

Доказаните резерви на спорното поле се изчисляват на скромните 92 милиона барела нефтен еквивалент или само, колкото е триседмичното потребление в Япония, но и двете страни смятат, че може да бъде намерен още природен газ в района.

Има още три газови полета, които са предмет на спор и според японските медии, споразумението ще подпомогне решението и на тези случаи.