Китайската компания Baosteel разглежда възможността да купи Rio Tinto за $200 млрд., съобщава агенция „Ройтерс".

Източник на тази информация е председателят на съвета на директорите на Baosteel Сюй Лецзян. Той е казал пред китайското бизнес издание 21st Century Business Herald, че възможността китайските металургични предприятия да отправят съвместна оферта за покупката на Rio Tinto е много голяма.

В Rio Tinto няма коментар по това изявление.

Основният въпрос по китайската оферта към Rio Tinto е финансирането на сделката. ясно е, че китайските металургични предприятия не разполагат с подобни ресурси. Но шефът на Baosteel е обяснил, че може да се потърси помощ от държавата.

Китайската страна има огромен интерес от подобна сделка. Засега единственият кандидат за Rio Tinto е BHP Billiton, които предложиха $70 млрд. налични пари и обмяна на акции в съотношение 3:1, което оцени Rio Tinto на почти 140 милиарда долара.

Но мениджмънтът на Rio Tinto даде да се разбере, че нито цената, нито формата на плащане ги устройват. Всъщност е нямало официално предложение за сделка - намеренията са били изложени в писмо.

Ако Rio Tinto бъде купена и минните гиганти се слеят, ще се съсредоточат в едни ръце 27% от световния пазар на руда и 40% от желязната руда, доставяна в Югоизточна Азия по море. В случай на рязък ръст на цените китайската металургия е заплашена от криза - няма собствени източници на железни руди, които да гарантират нарастващите нужди на металургията на Китай. Очаква се внос на железни руди за 30 млрд. долара за 2007 г. (375 млн. т.), което е 14.5% повече в сравнение с предишната година.

Най-зависими от колебанието на цените са Baosteel, които вече се опитват да договорят цените за следващата година с Rio Tinto и бразилската CVRD, но преговорите са се затегнали и надали ще привършат преди пролетта. Ако действително купят Rio Tinto, китайците за много време напред ще си осигурят доставки на суровини и стабилни цени. А Китай има много пари.