Уж незначителна финансова транзакция, която обаче ще има съществени политически ефекти: държавен китайски инвеститор тайно е закупил дялове в три от четирите големи австралийски банки. Има интереси и към британски финансови институции.

Настъплението на китайците в Австралия се е осъществило през Хонконг. Засекретено хонконгско поделение на Държавната администрация за чуждестранна търговия (Safe) е осъществила покупката на акции на австралийския банков пазар. Safe управлява най-големите валутни резерви в света.

Говорители на Australia and New Zealand Bank и Commonwealth Bank са заявили, че регистрираната в Хонконг Safe Investment Company държи по-малко от 1 % във всяка от тях. Според запознати, китайското участие в National Australia Bank е една трета от процента.

Стойността на инвестицията във всяка от австралисйките банки е приблизително за А$200 млн.

Акциите са били изкупувани от Safe през изминалите два месеца на малки стъпки, за да не се повлияе на курса и да се запази анонимност. По сведение на Financial Times, Safe има интерес и към акциите на британски банки, но иска и в този случай да действа колкото се може по-безшумно.

Китайците не са дали официално потвърждение за своята инвестиция и са помолили FT да не разгласяват подробности. Между впрочем мениджърите на Safe дълго време изобщо са отхвърляли, че изобщо има нещо като хонконгски инвеститор Safe Investment Company. Станало е все пак ясно, че Safe Investment Company е регистрирана през 1997 г.

Покупката повдига въпроси защо рисковата инвестиция се прави от Safe при положение че China Investment Corp, наскоро създаденият суверенен инвестиционен фонд, би трябвало да е отговорен за това.

CIC разполага с $200 млрд. за инвестиране. Една от главните цели за учредяването му е постигането на по-добра възвращаемост от валутните резерви на страната. Рискови инвестиции с тази цел бяха направени в Morgan Stanley и Blackstone.

Някои по-запознати хора твърдят, че Safe може би купува акциите за сметка на CIC или в подготовка за евентуално сливане с CIC. Обаче CIC отрича акциите да са купени за тяхна сметка и отхвърлят в момента да има планове за обединение с SAFE Investment. Тоест китайската инвестиционна стратегия е всичко друго, но не и прозрачна.

Единствената голяма австралийска банка, която не е попаднала в полезрението на Safe, е Westpac, сама сред четирите банки без сериозно присъствие на територията на Китай.