Китайски предприятия ще сключат четири контракта на обща стойност$500 млн. за покупка на машини и електрически продукти от техните руски партньори, е казал важен китайски търговски служител, цитиран от агенция Синхуа.

Освен това китайските предприемачи ще подпишат шест договора за доставка на машини и електрически продукти на стойност $1.128 млрд. за Русия. Това е станало ясно през първия ден на търговския панаир по електроника в Москва, който се провежда от 26 до 29 март. Китайската експозиция се води от заместник - министъра на търговията Ю Гуангжоу.

„Обща цел на двете страни е да увеличат дела на машините и електрическите продукти във взаимната търговия", е казал Ю. „Машините са само малка част от взаимната търговия. Страните трябва да предприемат усилия за увеличаване конкурентната способност на машинострителните продукти".

Според официалната статистика, двустранната търговия Русия - Китай в областта на машините е съставила $ 5.85 млрд., но от това число само 247 млн. са били изнесени от Русия. Русия доставя за Китай основно петрол, нефтени продукти и дървесина.