Китайският министър председател Вен Дзябао е заявил, че правителството трябва да се погрижи за прекалено високата инфлация, която наврежда на перспективите за висок икономически растеж. Думите на високопоставения китайски политик се възприеха от пазарите като сигнал за ново покачване на лихвите, което ще е седмо поред за една година.

„Финансовият контрол трябва да се затегне, а прекалено лесния достъп до финансови ресурси трябва да се ограничи", споделил е Вен по време на двучасовото си обращение пред конгреса в Пекин.

Премиерът, който започна втори седемгодишен мандат, предупреди за първи сигнали на икономическо прегряване, с което правителството също смята да се заеме. Замразяването на цените на някой стоки, дава половинчат резултат, като в някой случай допринася за по-високата цена на суровините на международния пазар. В момента инфлацията в Китай надминава 7%, което е най-високото й ниво от 11 години насам.

„Повишаването на лихвеното ниво ще помогне за справянето с инфлацията", споделил е китайски анализатор пред Bloomberg днес. „Това е доста сериозна възможност", продължава той.

Премиерът Вен Дзябао е поставил като инфлационен таван за 2008 г. нивото от 4.8%, а ръстът на БВП ще достигне 8%. Останалите финансови показатели остават стабилни и са според предварително заложените рамки в петгодишния план за развитие. През 2007 г., китайската икономика се разшири с 11.4%, което беше 13-годишен рекорд и допринесе за около 20% от целия световен икономически растеж. Според международните организации, икономическият ръст на Китай ще се забави през тази година, в унисон със световната криза.

Рязкото поскъпване на цената на хранителните продукти засегна над 300 млн. китайци, които живеят под прага на бедността. Правителството наложи ценови контрол на месото, яйцата, макаронените изделия, както и на горивата. За да се справи с инфлацията, Китай трябва да увеличи основния лихвен процент, като така обезсърчи хората и бизнеса да взимат кредити и да инвестират.

Ако това се случи обаче, големият лихвен диференциал между Китай и САЩ или Китай и Еврозоната ще доведе до още по-голям наплив на чужди капитали, което пък ще увеличи ценовия натиск. Единственото възможно решение на създалата се дилема е да се освободи цената на юана, която в момента се поддържа изкуствено ниска, за да стимулира износа.