Започна международната конференция в Солун, посветена на климатичните промени и отражението им в социалната сфера, предаде агенция "Фокус".

В обръщението си към участниците във форума ръководителят на представителството на Европейската комисия в Гърция Йеротеос Пападопулос изтъкна сериозните икономически последици от климатичните промени.

Ако сега не се направи нещо, ако не се предприемат мерки, в бъдеще цената им ще е огромна, а може да се стигне и до ситуация, в която промените ще са необратими, посочи Пападопулос.

"Никога преди не сме се сблъсквали с подобен проблем" - така коментира последиците от климатичните промени ръководителят на представителство на Европейския парламент в Гърция Йоргос Касиматис.

Той отбеляза, че светът се е сблъсквал с финансови кризи, но не и с проблеми, предизвикани от промяната в климата. Касиматис цитира данни от изследване, според които този проблем се посочва като втория най-важен от гърците.

Касиматис посочи, че Европейският парламент се занимава сериозно с въпроса и иска да се придвижи пакетът от мерки на ЕС за справяне с климатичните помени.
"Гражданите трябва да се научим да живеем по различен начин и да променим начина си на мислене", отбеляза той.

Обръщение направи и френският посланик в Гърция Кристоф Фарно, който посочи, че като страна, председателстваща ЕС, Франция също е поела серия от инициативи по въпроса.

Приветствие до участниците в международната конференция в Солун изпрати вселенският патриарх Вартоломей. В него той посочва, че борбата с климатичните промени е от изключително значение за бъдещето на земята.