Министърът на външните работи на Република Корея Бан Ки Мун се оказа единственият от шестима кандидати, който не получи вето в хода на гласуването в Съвета за безопасност по избора на следващия генерален секретар на ООН.

"За" южнокорееца са гласували 14 от 15-те членове на Съвета за безопасност, а един се е въздържал.

"От резултата на днешното гласуване е очевидно, че министър Бан Ки Мун е този кандидат, когото Съветът за безопасност ще препоръча на Генералната асамблея", заяви постоянният представител на Китай към ООН Уанг Гуангиа.

Генералният секретар на ООН се назначава от Генералната асамблея по препоръка на Съвета за безопасност.

Веднага след гласуването, южнокореецът беше поздравен от основния си съперник, зам.-генералния секретар на ООН, индиеца Шаши Тарур.

Тарур получи 10 гласа "за" и 3 гласа "против". Единият от гласовете против, беше на постоянен член на Съвета за безопасност, което се равнява на вето и приравнява шансовете му за избор на нула.

Третото място остана за президента на Латвия Вайра Вике-Фрейберг, който беше с двойно вето.

Номинирани бяха още бившият вицепремиер на Тайланд Суракиат Сатиентай и ексфинансовия министър на Афганистан Ашраф Гани.

Вероятно идния понеделник Съветът за безопасност на ООН ще проведе официалното гласуване по кандидатурата на следващия генерален секретар.