Космически предприемач - така медията Space.com определя Робърт Бигелоу. Той е подготвил бизнес план, с който смята да осее с обитаеми комплекси ниската околоземна орбита.

Маркетингът му се насочва към два основни пазара: „независими клиенти", които представляват чуждестранни космически агенции, и „прима клиенти", идващи от мултинационалните корпорации.

Робърт Бигелоу е основател и президент на Bigelow Aerospace, както и собственик на верига хотели.

Плановете на Бигелоу са насърчени от успешното изстрелване в орбита на 12.07.2006 на неговия разтегаем модул Genesis 1, като за целта е ползвал услугите на ракетата-носител „Днепр", предоставена му от „Космотрас": руско-украинска компания за ракети под наем.

Говорейки по време на специализирана конференция по-рано този месец, Бигелоу е определил, че компанията му неправилно е възприемана като „компания за космически хотели", по-скоро става дума за „търговец на едро на дестинации в космоса".

Според Бигелоу, суб-орбиталният туризъм е частна индустрия, която е доста жизнена. Обаче в орбиталните полети, които са от интерес за компанията, политиците сериозно забавят ръста на бизнеса и не може да се разчита на някаква подкрепа от страна на НАСА.

Ниската околоземна орбита се нарича още базова орбита, защото спътниците с по-висока орбита почти винаги се извеждат в ниска орбита от ракетата-носител при изстрелването си, и използват своите ракетни двигатели за да достигнат целевата си орбита: Wikipedia.

В момента по света има 225 активни астронавта. Защо не са повече? задава въпрос Бигелоу - защото за цялото това време е имало само една дестинация.

Сега компанията на Бигелоу работи по идентифицирането на 50-60 страни, на които ще бъде предложено „време за висене": така се казва на активността на чуждестранните астронавти, които ще прекарват по четири седмици в орбиталния комплекс на Бигелоу и ще вършат експерименти с оглед нуждите на страните им. След изпълнение на мисиите, новите астронавти ще бъдат връщани на земята.

Прогнозите за начало на предлагането на тази услуга са 2012 година. Основният проблем за осъществяването очевидно ще бъде транспортирането, казал е Бигелоу.

Планът на Бигелоу тръгва от изстрелването в орбита на първия обитаем комплекс Sundancer през 2010, проектиран за трима души. След това през 2011 към Sundancer ще бъдат добавени двигателна степен на ракета и възлово съединение.

През 2012, Bigelow Aerospace ще изстреля в ниска орбита първият стандартен модул за шест души, значително по-голям от Sundancer. Чрез съединяване на модули и хардуер, дори и по-големи комплекси могат да се монтират в земната орбита, те ще могат да носят от 13 до 15 души.

Изчислено в долари от 2012 година, четириседмичният престой на орбиталната станция и транспортирането дотам ще струва $14,950,000.

„Опитваме се да направим лесно за хората да кажат да". Времето за „висене" може да се използва с най-различни цели, като в зависимост от изпълняваната мисия от астронавта конкретното разположение на модулния комплекс в земната орбита може да се променя.

Най-голям ръст в наземното производство се бележи засега в Лас Вегас, Невада догонва. Целта е да се създаде завод, който ще може да произвежда по два стандартни модула годишно.

До този момент Bigelow Aerospace са инвестирали $95 милиона. Ако иска да се вмести в целите за 2012 година, трябва обаче да се вложат много повече пари. Но Бигелоу заявява, че съставя инвестиционна стратегия, която ще направи възможно изграждането на космически комплекси с бизнес цел не само в ниската околоземна орбита, но и в други дестинации.

Вторият модул на Бигелоу, Genesis 2, сега е в Русия и засега ще се изстрелва по план на 26ти април.